Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 9:

Trostomaten op Duitse markt komen voornamelijk uit Spanje

Er bleef een breed scala aan tomaten beschikbaar, waarvan Spanje, Marokko, België en Nederland de belangrijkste aanbieders waren. Het aanbod werd aangevuld met Turks en Italiaans product. Volgens de BLE kwamen de vleestomaten voornamelijk uit Spanje en in mindere mate uit België. De geribbelde vleestomaat Rebellion uit Spanje werd in Frankfurt aangeboden vanaf €15 per doos van 7 kg en was populair. De Belgische verkopers in Hamburg moesten hun prijs verlagen van €17 tot ongeveer €15,50 per doos van 7 kg om concurrerend te blijven.


Cherrytomaten kwamen voornamelijk uit Italië, Nederland en Spanje. In het segment van de trostomaten domineerde de Spaanse aanvoer, die werd aangevuld met import uit België en Nederland. Ronde tomaten kwamen vooral uit Marokko en Spanje, waarbij de eerste volumes vaak een te bleke kleuring vertoonden. De aanvoer uit Turkije bleef vergeleken met vorig jaar bescheiden. In München vertoonden ze bovendien niet altijd de gewenste kwaliteit. Er werden daar vanaf dinsdag echter de eerste tros- en Romantictomaten met een goede kleur uit de geothermische teelt in Neder-Beieren aangeboden tegen een relatief hoge prijs.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport

Appelen
Een rustige afzet kenmerkte de week. Duitse partijen vormden zoals gebruikelijk de basis van het assortiment: Jonagold, Braeburn en Tenroy wonnen aan belang, terwijl Elstar verder aan relevantie verloor. Italië leverde naast Tenroy voornamelijk verpakt product zoals Pink Lady, Golden Delicious, Granny Smith, Jazz en Kanzi.

Peren
Qua hoeveelheid had de import uit Zuid-Afrika de overhand, met gestage aanvoer uit Turkije en Nederland. Zuid-Afrikaanse Williams Christ, Rosemarie en de onlangs gearriveerde prachtig gekleurde Cheeky en Abate Fetel stegen nu merkbaar in volume.

Druiven
Zuid-Afrikaanse partijen domineerden duidelijk de markt. Leveringen uit Peru en Namibië vulden het aanbod aan. In kleine hoeveelheden verschenen Indiase partijen, die echter slechts een aanvullend karakter hadden: Thompson Seedless kostten in Hamburg €16,- tot 17,- per 4,5-kg doos.

Sinaasappelen
Bij de handsinaasappelen kon voornamelijk een beroep worden gedaan op Spaans product: Navelina, Nave Late, Lane Late en Salustiana waren voornamelijk beschikbaar. Bij de Egyptische aanvoer namen Valencia Late geleidelijk de plaats in van Navel. Door de uitgebreide aanvoer uit Egypte moesten hun prijzen naar beneden worden bijgesteld.

Citrus
Hoewel het seizoen langzaam ten einde liep, daalde de vraag niet overal. De beschikbaarheid beperkte zich weliswaar verder iets, maar lokaal bleef de interesse stabiel. Hierdoor stabiliseerden de prijzen voor de belangrijkste producten licht.

Citroenen
De omvang van het assortiment was voldoende in overeenstemming met de afzetmogelijkheden. Spaanse Primofiori domineerden. Qua belang volgden Turkse Lama, die nu al werden aangevuld met de eerste Enterdonato.

Bananen
Een rustige afzet kenmerkte de week. Over het algemeen hielden vraag en aanbod elkaar redelijk in evenwicht, zodat de prijzen niet wezenlijk veranderden. In München daalden de noteringen van alle merken en herkomsten iets.

Bloemkool
Franse en Italiaanse partijen domineerden, Spaanse aanvoer vulde aan. De interesse was meestal niet bijzonder sterk. Omdat de aanvoer bovendien was gestegen, vooral uit Frankrijk en Italië, kon door gerichte kortingen de interesse worden verhoogd.

Sla
Duitse krop- en gemengde sla uit de kas werden op de Zuid-Duitse groothandelsmarkten aangeboden. In Frankfurt kostte kropsla €8,- per 6-pack en rode kropsla per 9 verpakt kostte €12,50. Over het algemeen overheerste bij kropsla Belgische en Italiaanse aanvoer, Duitse en Franse maakten het beeld compleet.

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden de markt, waarbij de volumes in Nederland en België toenamen en geleidelijk marktaandeel afsnoepten van de Spaanse import. Griekse en Duitse aanvoer vulde lokaal de afzet aan.

Groene paprika
Spaanse aanvoer domineerde nog steeds en werden geflankeerd door Turkse import. De aanvoer van rode paprika uit Marokko steeg in Frankfurt en München. De beschikbaarheid was toegenomen, Spanje oogst en levert momenteel op volle toeren.

Bron: BLE

Publicatiedatum: