Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chileens druivenras kan traditionele Thompson Seedless vervangen

Na vijf seizoenen van zorgvuldige testen en proeven staat het INIA-G4 druivenras op het punt met een commerciële naam door het leven te gaan. De druif is het resultaat van de samenwerking tussen het onderzoeksinstituut INIA en Biofrutales, een consortium, en moet telers een bijkomende optie bieden in deze voor de Chileense druivensector onzekere tijden.

Het nieuwe ras wordt gezien als een veelbelovend alternatief om de traditionele Thompson Seedless te vervangen, die ooit heerste in de Chileense wijngaarden. Ondanks de uitdagingen waarmee de druivensector wordt geconfronteerd, van felle concurrentie met Peru tot de grillen van het weer, blijven telers zoeken naar oplossingen die hen helpen de crisis te overwinnen.

INIA-G4 is het eerste volledig in Chili ontwikkeld wit ras en biedt unieke kenmerken die telers kunnen helpen de arbeidskosten te verlagen, aangezien het teeltbeheer eenvoudiger is dan bij andere rassen. Bovendien is de plant krachtig en productief, bestand tegen de grillen van het weer, en biedt het een uitstekende houdbaarheid van ruim 60 dagen, ze stellen INIA-experts.

De "crème-groene" kleur wekte aanvankelijk enige argwaan, maar ontmoetingen met Amerikaanse importeurs hebben aangetoond dat deze kleur een onderscheidend kenmerk is in een markt verzadigd met witte rassen. Bovendien maken de smaak en de stevige steel het ras "zeer aantrekkelijk voor handelaren".

INIA-G4 biedt een goede maatsortering en houdbaarheid, wat het "een zeer concurrerende optie" maakt. Het ras wordt 5 tot 7 dagen eerder dan Thompson Seedless geplukt, wat het nog aantrekkelijker maakt voor telers.

Ondanks al deze voordelen heeft het moeilijke moment waarin de sector verkeert de adoptie van dit nieuwe ras belemmerd. ANA Chile, de licentiehouder van het veredelingsprogramma, heeft daarom de royalty's verlaagd en biedt de telers betalingsfaciliteiten, maar de onzekerheid blijft bestaan. Desalniettemin worden er al enkele semi-commerciële proeven gedaan. Volgend jaar worden de eerste dozen met INIA-G4 geoogst.

INIA-G4 zal ook in Brazilië onder tropische omstandigheden worden geteeld door de Chileense teler Carlos Santana. Dit korte-cyclusras past immers perfect bij de tropische weersomstandigheden, waar het meerdere oogsten per jaar en dus nieuwe kansen voor zowel telers als consumenten biedt.

Bron: redagricola.com

Publicatiedatum: