Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overzicht Europese aardappelmarkt week 34

"Duitsland: "Sterke markt voor vroege industrieaardappelen"

België
Fiwap/PCA marktbericht:
Vroege industrierassen: Algemeen prijsniveau 35 mm+, min 60% 50 mm+, min 360 g/5kg of EPS, bulk, kruimig, verkoopprijs, exclusief btw, directe levering: ongeveer €25,00/a, stabiele markt. Aanbod blijft beperkt door lage oogst. Vraag is actief (bewerkers, bereiders, schillers).

Eerste transacties gesignaleerd van houdbare rassen (Bintje, Fontane) bij levering direct van de plantage.



Fysieke Europese markten
Overzicht van prijzen (bron: NEPG):



Prijs op veiling van Roeselare (bron: REO via PCA): 13 augustus:
Gewogen prijs (rood en wit) voor handgeplukte teelt: €0,74/kg (€74,00/a)excl. btw. Aanbod: 10 tons. 

Future market
EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en diverse rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:



Nederland
Markten iets gestabiliseerd na terugkeer van regen, waardoor de situatie op de plantages verbeterde. Aanhoudende prijzen tussen €25,00 en €30,00/a. Meningen verschillen over de impact van regen: ze kwam te laat terug voor veel niet geïrrigeerde plots, met een explosieve en verontrustende afwijzing/hergroei. Aan de andere kant hadden de geïrrigeerde plots er veel baat bij.

Overstappen op nieuwe rassen blijft voor fabrieken problematisch: eerste leveringen zijn zo veel mogelijk uitgesteld door alternatieve rassen te gebruiken, waarvan de prijzen tussen de €25,00 tot €28,00 €/a direct van de plantages voorgesteld worden. Export van consumptieaardappelen is nog niet begonnen.

Duitsland
Op de AGF-markt (Rijnland) bleven de prijzen vanaf 17 augustus onveranderd voor stevige pulp op €28,00/a en €26,00/a voor zachte pulp. Voor vroege vastkokende rassen verkocht op het bedrijf (Rijnland) liggen de prijzen tussen de €11,00 en €12,00/q per zak van 25 kg (onveranderd). De markt is sterk voor de vroege industrieaardappelen. Begin augustus werkte de sector nog met oude aardappelen en liepen verladingen achter. De handel/sector heeft de leveringseisen aangepast: ze nemen nu 35 mm + i.p.v. 40 mm +. Première/Amora €26,00/a en Zorba €27.00/a. Biologische binnenlandse vroege gewassen: gegevens onbekend.


*Er moet €1,00/a van deze prijzen afgetrokken worden voor de sorteerkosten

Groot Brittannië
Gemiddelde teeltprijs (alle markten gecombineerd) week 32: €33.11/a.

Alle markten blijven sterk, het gereduceerde en terughoudende aanbod volgend. Oogsten ging vorige week door maar in een lager tempo met oogsten tussen de 10 en 15% lager dan gewoonlijk in vastkokende rassen (gemiddelde van geïrrigeerde en niet geïrrigeerde plots). Er is nog oude oogst in de distributieketen met prijzen die stijgen. De groothandelsmarkten zijn niet levendig: door gebrek aan behoorlijke maten. Telers zijn geen verkopers maar ze verwachten dat de opbrengsten stijgen. De prijzen stegen weer tot €31,00 tot €38,00/a voor half vroege rassen, tot zelfs €40,00/a voor Maris Piper en Agria. De eerste gemiddelde melding voor vrije markten dit seizoen kwam op € 29,70/a, of €5.34/a hoger dan het historische record van augustus 2012.

Voor meer informatie:
FIWAP


Publicatiedatum: