"wereldwijde expansie high-tech groenten- en fruitsorteer- en verpakkingsinstallaties"

Aweta overgenomen door investeerder Standard Investment

Aweta, een wereldspeler op het gebied van het sorteren van groenten en fruit, is overgenomen door de in Amsterdam gevestigde 'private equity'-firma Standard Investment en het management van het bedrijf. Aweta-technologie maakt het mogelijk om zowel groente als fruit automatisch op externe kwaliteit (kleur, vorm, beschadigingen, ziekten) te sorteren, maar eveneens op basis van interne kwaliteitskenmerken (suiker, rotte plekken, rijpheid). Dit zorgt er onder andere voor dat er minder producten behoeven te worden weggegooid, hetgeen bijdraagt aan een meer duurzame voedselvoorziening.

Guido Grobbink, partner van Standard Investment: "In de afgelopen 44 jaar heeft Aweta zich van een lokale machinebouwer in het hart van de Nederlandse agrarische sector kunnen ontwikkelen tot een wereldwijde speler met een scala aan hightech producten. We verheugen ons Aweta en haar management te kunnen ondersteunen in de volgende fase van haar ontwikkeling". In West-Europa en Noord-Amerika zijn de meest vooraanstaande foodretailers bepalend voor de innovatie van nieuwe presentaties van groente en fruit in de supermarkten. Voor meer toegevoegde waarde worden er steeds strengere eisen op uniforme kleur, vorm of rijpheid gesteld. Deze ontwikkeling zal van invloed zijn op de wereldwijde vraag naar de hightech-sorteermachines die Aweta produceert en is een belangrijke pijler voor de verdere groei van het bedrijf.

Jean Luc Delcassé, CEO bij Aweta: "Met de komst van Standard Investment als aandeelhouder, verwachten we in staat te zijn om onze groeiplannen, waaronder de invoering van fascinerende nieuwe producten, alsook de ontwikkelingen in China en andere nieuwe regio’s, te versnellen." Standard Investment zal het bedrijf ondersteunen bij het verder stroomlijnen van haar activiteiten en in het bereiken van de beoogde expansie in de markt.

Aweta (www.aweta.nl) is een fabrikant van geavanceerde sorteerlijnen die interne en externe kwaliteiten van groente en fruit beoordelen. Aweta is opgericht in de jaren ’70 in Nederland temidden van haar vroegere klanten in de Nederlandse tuinbouwsector. In de jaren ’80 is het bedrijf gegroeid door middel van overnames van Italiaanse en Amerikaanse bedrijven.

Aweta realiseert momenteel een omzet van ongeveer € 50M mln Verenigde Staten, Frankrijk, Polen en Rusland. Aweta verkoopt ongeveer 200 installaties per jaar. Deze installaties variëren van complete systemen, met inbegrip van laad- en losmogelijkheden van producten, tot kleinere technologie-upgrades van bestaande systemen.

Voorbeelden van het sorteermogelijkheden met Aweta installaties:
  • De perfecte appel: door het maken van tientallen realtime foto’s kan elke individuele appel gesorteerd worden in een partij appels op onbeperkte mate van kleur, vorm, gewicht, schade en ziektes.
  • Rijpe avocado: door het uitvoeren van een interne scanning met behulp van licht gecombineerd met een akoestische stevigheidsensor (voorzichtig kloppen), kan de rijpheid worden bepaald en derhalve het optimale moment voor consumptie worden bepaald. Met deze applicatie, waar in het retailkanaal steeds meer vraag naar is, is Aweta met ruim 300 geïnstalleerde lijnen met systemen voor interne- of stevigheid scanning de technologische wereld marktleider.

Voor meer informatie:
Aweta G&P BV
Nootdorp
Tel: 015-310.9961
www.aweta.comPublicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018