Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Pronk, Fruitbedrijf Pronk:

"Appel- en perenhandel buitenom retailprogramma's erg lauw"

Tholen - De appel- en perenhandel verloopt volgens Gerard Pronk van Fruitbedrijf Pronk uit Zwaagdijk momenteel zuinigjes. "De programma's lopen wel door en daar gaan goede volumes weg, maar daaromheen is het momenteel erg lauw. Eén van de oorzaken hiervoor is de mindere kwaliteit van de peren. Deze werken toch wel marktverstorend. Iedereen wil ze uiteindelijk toch verkopen, waardoor de goede partijen nog niet echt een plek krijgen en mogelijk zelfs nog in de categorie slechte peren belanden", vervolgt Gerard.

"Bij de appelen zien we een hele matige markt voor de appelen die voor export bestemd zijn, omdat de Poolse appelen ons toch wel dwars zitten door heel Europa. Daardoor is de export van de Jonagold-achtigen minimaal. Echter, de appelverkoop richting de Nederlandse retail van bijvoorbeeld Elstar en Junami verloopt redelijk goed. Als gevolg van veroudering van percelen van met name Elstar begint er langzaamaan een krapte aan goede appelen te ontstaan. De kwaliteit van de appelen is door de weersomstandigheden niet overal geweldig, maar de goede appelen worden dit jaar ook voor goede prijzen verkocht."

De hardfruitteler houdt de ontwikkelingen rond de Brexit goed in de gaten. "Voor peren vormt het Verenigd Koninkrijk naast Duitsland en Nederland één van de belangrijkste markten, dus een Brexit zal wel degelijk impact hebben. Uitgaande van het zwartste scenario van een harde Brexit wordt het Verenigd Koninkrijk een derde land en krijg je met veel meer douanefaciliteiten en documentatie te maken. Nu is dat technisch gezien voor een partij als The Greenery geen probleem, maar het zal wel een capaciteitsprobleem en kostenverhoging in de hand werken. Sowieso weten de Britten niet hoe ze daarmee om moeten gaan, die krijgen nu de producten op het DC afgeleverd. Hopelijk werpen de inspanningen van het GroentenFruit Huis om tot een 'green corridor' te komen zijn vruchten af, zodat ons fruit toch versneld naar de overkant kan."

Voor meer informatie:
Gerard Pronk
Fruitbedrijf Pronk
Zwaagdijk 328
1686 PG Zwaagdijk
gw.pronk@fruitbedrijfpronk.nl
www.fruitbedrijfpronk.nl