Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Irene van Leeuwen

"Waarom onze perenoogst dit jaar geen enkele supermarkt bereikt"

Een verhaal om eens bij stil te staan. En wellicht iets om voor in actie te komen, zo schrijft Irene van Leeuwen in deze blog. Ze doet hieronder een noodoproep voor haar schoonfamilie om van de peren af te komen...

In de krakende vorst stapten wij vanmorgen weer op onze trapjes om de perenbomen voor 2019 in vorm te snoeien. Dit doen wij vanuit passie, maar ook in de hoop dat onze peren in 2019 wél een weg naar de consument zullen vinden. Onze 45.000 kilo Doyenné du Comice peren van 2018 staan namelijk nog in de koeling te wachten op afnemers.

Waar wij onze peren normaliter direct van de stam af kunnen verkopen, was er dit najaar geen enkele vraag of prijsvorming. Een landelijk overschot, deels veroorzaakt door het goede groeiseizoen voor alle telers die kunnen beregenen. Langs de Oosterschelde hebben wij daartoe geen mogelijkheid, dus onze peren zijn door de droogte aan de kleine kant gebleven en vielen daardoor als eerste buiten de boot. Een prima partij Doyennés; luxe peren met een verfijnde, zoete smaak. Dit jaar zelfs extra smaakvol door de vele zonuren.

Ondanks het gebrek aan vraag hebben wij de peren dit najaar geplukt (kosten +10 cent per kilo), want je product laten wegrotten, is voor ons als teler geen optie. De peren gingen in de koeling (+10 cent) en de rest is geschiedenis. De marktprijzen dekken momenteel nog steeds maar een klein deel van de reeds gemaakte en extra te maken kosten, zoals sortering (+10 cent) en vervoer. Inmiddels komt de dag dat we de Doyennés moeten laten storten (+11 cent) als minst verlieslijdende optie steeds dichterbij. Voedselverspilling anno 2019.

Het overschot is vergroot door internationale ontwikkelingen, zoals de Russische boycot, maar ook de toegenomen buitenlandse concurrentie zien wij als grote aanstichter. Oost-Europese landen zijn met EU-subsidies meer fruit gaan telen en kunnen door lagere loonkosten goedkoper leveren. Een structureel probleem, dat dit jaar extra zichtbaar is geworden door de goede Nederlandse oogsten.

Wil je als consument bijdragen aan een eerlijke prijs voor Nederlandse boeren en telers? Stop dan met het massaal eten van geïmporteerde fruitproducten. Koop lokaal. Je proeft en voelt het verschil. En het helpt voedselverspilling tegen te gaan.

Hopelijk krijgt dit onderwerp hiermee weer een podium. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar hoe meer we druppelen, hoe sneller de gloeiende plaat afkoelt. Wellicht komen onze Zeeuwse peren alsnog bij de consument terecht. Welke groothandel, supermarktgroep of fruitverwerker wil meedenken en komt in actie? De Doyennes staan in kisten van 400kg. Puur om uit de kosten te komen, zijn we al blij met een prijs van 30 cent per ongesorteerde kilo. Bij voorkeur per kist af te nemen. Voor gesorteerde en verpakte peren komt er 10 cent bij. Afhalen in Wemeldinge. Bezorging tegen een kleine vergoeding in overleg mogelijk. Afhankelijk van de reacties denk ik eventueel ook aan een verkoopdag voor consumenten.

Namens mijn schoonfamilie, familie de Schipper

Irene van Leeuwen

Voor meer informatie ben ik bereikbaar op 06-28347878 of info@iamvanleeuwen.nl

Publicatiedatum: