Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huidige koele en regenachtige omstandigheden gunstig. Schade hittegolf lijkt mee te vallen

Perenoogst in de Kaap goed van start gegaan

Het is koel en op sommige plaatsen in het zuidwesten van de Kaap is veel regen gevallen nu het perenseizoen op stoom begint te komen.  

In week 1 zijn telers begonnen met de pluk van het vroege ras Bon Chretien (Bartlett of Williams) en het Zuid-Afrikaanse ras Rosemarie. 

De perentelers waar FreshPlaza mee sprak, zijn tevreden over wat zij zien (op de foto rechts zijn de eerste Cheeky peren van het seizoen te zien, die geplukt werden in Grabouw). 

De winter was nat en koud en het voorjaar kwam langzaam op gang en werd gevolgd door een hittegolf in oktober. Aan de droogte is nu voorlopig een einde gekomen. Er is wel wat windschade maar zoals één teler zei: "Ik mag niet klagen want het totaalplaatje ziet er goed uit."

De opbrengst en maten zijn prima en beter dan vorig jaar. Het komt er dus op neer dat de impact van de hittegolf lijkt mee te vallen. Er hangt voldoende fruit aan de bomen om eventuele schade te compenseren. 

"In Europa is er geen markt voor kleine maten," legt Christo Styrdom uit, algemeen directeur van Wolfpack Wolseley Fruit Packers. "Rusland neemt momenteel onze kleinere maten af omdat dit land niet met de Europeanen kan concurreren op prijs." Hij merkt op dat peren met een 'blos' gemakkelijker te vermarkten zijn dan groene peren. 

De eerste partijen zijn vorige week verladen. De meeste zijn bestemd voor Europa, waarbij de transittijd maar twee weken bedraagt.

De pluk van het ras Cheeky, een vrij nieuwe Zuid-Afrikaanse rode peer, is voor veel telers ook van start gegaan of staat op het punt te beginnen. Over een maand worden de de eerste Packham peren geplukt. 

Eerste appelen worden over 10 tot 14 dagen geplukt
Naar verwachting zal de appeloogst in de Westkaap eind januari van start gaan met de pluk van Royal Gala, Golden Panorama en het Zuid-Afrikaanse ras Royal Beaut.

De huidige omstandigheden zijn gunstig voor de kleuring van bi-colour appelen maar bezorgen Granny Smith appelen helaas ook een ongewenste blos. Het is echter nog te vroeg om voorspellingen te doen. 

"De hittegolf had gevolgen voor de bloei van rode appelrassen," vertelt De Kock Hamman, technisch manager van Ceres Fruit Growers. "Dit gaf problemen voor Early Red One en Top Red, waarvan de opbrengsten naar verwachting kleiner zullen zijn. De overige appelen hebben maten die moeilijker te vermarkten zijn. Rode appelen worden vrijwel uitsluitend voor de eigen markt geteeld en Zuid-Afrikanen mijden grote rode appelen omdat ze bang zijn dat deze melig smaken. 

"Iedereen is opgetogen en de oogst is onderweg," zegt De Kock Hamman tot slot. 

Publicatiedatum: