Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Coen Swager, TB&S

"Paarse spitskool goed alternatief voor rode kool"

Tholen – De beschikbaarheid van rode kool is momenteel lastig en dat is te merken aan de prijzen. “Een goed moment om als alternatief paarse spitskool in het assortiment op te nemen”, vertelt Coen Swager van TB&S. Het bedrijf teelt al 35 jaar spitskool en legt zich de laatste jaren ook toe op het telen van paarse spitskool. Deze zetten ze in de markt onder de naam Violetti.

Niet alleen prijstechnisch is de paarse spitskool nu een aantrekkelijk alternatief voor rode kool. “Violetti is heeft een zachtere smaak en is een zeer veelzijdig product. Daarbij heeft het de rijke kleur van de klassieke rode kool, dat maakt dat Violetti eigenlijk het beste van twee werelden vertegenwoordigd. Om de onbekendheid van deze nieuwe groente weg te nemen bij de consument, zetten we het in samenwerking met Hazera, die de paarse spitskool heeft ontwikkeld, als concept in de markt met als merknaam Violetti. Er is ook een website waar consumenten meer informatie vinden over Violetti met recepten en achtergrondinformatie.”

Paarse spitskool is sinds 2019 ook een stuk ‘groener’. 4008 zonnepanelen op het bedrijfspand van TB&S in Sint Pancras zorgen ervoor dat het bedrijf CO2-neutraal kan opereren. De zonnepanelen wekken gezamenlijk 1,1 mW aan capaciteit op. "Dat is allemaal voor eigen gebruik", vertelt Coen.

De megawatts worden vooral ingezet voor koeling. TB&S levert jaarrond reguliere, paarse en biologische spitskool. "Om de Nederlandse winter te overbruggen verbouwen we een deel van het jaar op onze gronden in Portugal (van september tot en met april). Om zo lang mogelijk te kunnen leveren vanuit Nederland slaan we het laatste deel van de Hollandse oogst vlak voor de winter op. De spitskool gaat in een speciale koelcel met opslagcapaciteit van wel 5 miljoen kilogram groente. Door onttrekking van zuurstof aan de lucht gaan de spitskolen in een zogenaamde ‘winterslaap', het wordt ook wel ULO-bewaring genoemd, wat staat voor Ultra Low Oxygen-bewaring. In winterslaap blijft spitskool extra lang vers en lekker", besluit Coen.

Hieronder een filmpje over het zonnedak bij TB&S, gemaakt door HALstad centraal. 

Voor meer informatie 
TB&S
Coen Swager
Vronermeerweg 1
1834 AX Sint Pancras 
+31 (0)6-53498460 
info@spitskool.com  
www.spitskool.com 
www.violetti.nl