Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vanwege laat seizoen in Orange River. Europese druivenmarkt onder druk maar Canadese verrassend goed

Zuid-Afrika stelt druivenoogst voor Chinees Nieuwjaar naar beneden bij

De Zuid-Afrikaanse regio Olifants River is de gevolgen van de droogte nog niet te boven, vertelt een lokale druivenhandelaar. "De druiven zien er prima uit maar het gewicht is lager dan gemiddeld. Men zou verwachten zo'n 5.000 dozen per hectare te kunnen verpakken maar de opbrengst ligt op dit moment maar rond de 3.500 dozen per hectare. Telers kunnen hun ramingen dus niet waarmaken en dit is het gevolg van de droogte."

In de regio Orange River loopt de pluk nog altijd zo'n zeven tot tien dagen achter op schema en dit betekent dat telers minder druiven voor het Chinese Nieuwjaar hebben kunnen verpakken dan zij aanvankelijk gehoopt hadden. Daarbij vindt de nieuwjaarsviering dit jaar elf dagen eerder plaats dan in 2018. De volumes werden in week 51 geplukt om vervolgens in week 52 gecheckt en verladen te worden. Bijkomend probleem was dat de regio een kleinere beschikbaarheid had van de maten waar op de Chinese markt vraag naar is.

De afgelopen jaren domineerden Chileense kersen de Chinese markt in deze periode van het jaar en dat zal ook dit jaar zijn er weer zo zijn, nu er zelfs nog meer containers met kersen naar China onderweg zijn. De eerste kersen zijn al op de markt gekomen maar de handelaar zegt dat het effect pas echt merkbaar wordt wanneer de grote volumes de Chinese winkels bereiken en dit heeft niet alleen zijn weerslag op Zuid-Afrikaanse druiven maar ook voor die uit Australië, Peru en India. 

“Voorkoelen voor China is erg belastend voor het fruit”
Het protocol voor koude sterilisatie dat geldt voor de export van Zuid-Afrikaanse druiven naar China wordt vaak genoemd als struikelblok voor de fruitkwaliteit en volgens sommigen binnen de sector is Crimson het enige ras dat bestand is tegen 72 uur voorkoelen bij een temperatuur van -0.5°C. “De transittemperatuur van 0.8°C is prima maar ik denk dat het voorkoelen de grootste schade aanricht," legt de handelaar uit. "Het fruit krijgt hiermee een klap. De cellen in de druivenstelen bevriezen en de vruchten worden bruin omdat al het vocht eraan ontrokken wordt. De druiven komen binnen uit plantages waar het rond de 25°C is en binnen 48 uur worden ze geleidelijk tot net boven de nul graden gekoeld. Ik weet dat de druiven in sommige pakstations binnen korte tijd tot -2°C worden gekoeld."

Canada heeft voor een aangename verrassing gezorgd. Ondanks  berichten dat er grote volumes Amerikaanse druiven naar deze markt zouden zijn verladen, blijkt dat handelaren verse voorraden verkiezen boven die uit bewaring. 

Er is veel fruit op de Europese en Britse markt en vanwege een aantal factoren staan deze markt enigszins onder druk. De grote hoeveelheden druiven uit Peru en Chili en de vele aanbiedingen in supermarkten hebben een nadelig effect op de prijzen gehad. 

 

Publicatiedatum: