Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Staiger GmbH

„Huidige slaoogst deels beschadigd of verwoest"

De weersituatie in de voorheen 'veilige' teeltgebieden van Italië en Spanje worden steeds extremer. Italië kampt met behoorlijke sneeuwval, Spanje deels met vorst. Ook als het slechts een korte vorst- of sneeuwperiodes betreft, zijn de gevolgen al te merken in de groothandel. Bij de huidige oogst komt het tot kwaliteits- en oogstverlies, vooral bij de gevoelige slasoorten. Telers en handelaren maken zich zorgen over de rest van het seizoen.

Huidige en navolgende oogst
Voor een deel is er veel sla op de Spaanse en Noord-Italiaanse akkers bevroren. Doordat er veel buitenste bladeren verwijderd en weggegooid moeten worden, worden de slakroppen ook duidelijk kleiner dan gebruikelijk, bevestigt Enrico Savarese van de firma Staiger uit Stuttgart. „Bij de nagroeiende soorten heeft men als extra probleem dat het complete gewas verwoest wordt, waardoor de planten niet meer groeien. Dat wil zeggen dat er bij deze temperaturen over circa drie tot vier weken nauwelijks nog sla zal zijn. Het gaat dus niet alleen om de sla die al is uitgegroeid, maar ook om de navolgende producten die verwoest worden."

Tot een totale oogstuitval zal het volgens Enrico niet komen, want men kan altijd nog terugvallen op sla uit tunnelteelt. „Dat kost echter duidelijk meer werk dan sla uit de volle grond, waardoor het tot hogere prijzen zal komen. Dat is de onvermijdelijke consequentie.“

Verdere oogstverliezen bij importgroenten?
In Spanje is vooral ijsbergsla getroffen, in Italië de bonte slasoorten (Lolo Rosso & Bionda). Klassieke winterslasoorten zoals andijvie en Radicchio houden zich daarentegen wat beter. Maar ook hier zal het tot oogstverliezen komen als het weer zo blijft, verwacht men. Datzelfde geldt voor vruchtgroenten zoals aubergines, paprika's en tomaten. Hierbij zou men echter deels nog terug kunnen vallen op alternatieve herkomsten zoals Marokko en kasproducten uit Nederland en België. „Afgelopen jaar kwam het bij de Spaanse courgettes bijvoorbeeld ook tot een krapper aanbod met extreme prijsstijgingen tot gevolg", herinnert Enrico zich.

Verdere informatie:
Staiger GmbH
Langwiesenweg 30
70327 Stuttgart
Telefoon 0711 48071-0
Telefax 0711 48071-99
info@staiger-gmbh.de 
www.staiger-gmbh.de  

Publicatiedatum: