Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paddenstoelenhandelaar Uwe Buschhaus ziet tevredenstellende groei

Duitsland: “Nog steeds een marge te behalen met bospaddestoelen”

De eindbalans van 2018 is overwegend positief voor de paddenstoelenmarkt. Vanwege de grote aantallen in de verkoop van porcini paddenstoelen (ofwel eekhoorntjesbrood) in Oost Europa is ook de marktsituatie voor andere paddenstoelen stabiel of toenemend. Bovenal was de groei van de vraag naar bospaddenstoelen en exotische paddenstoelen opmerkelijk, waarvan de verkoopresultaten zeer tevredenstellend waren, volgens Uwe Buschhaus van de gelijknamige groothandel.

De handelaar kijkt op het afgelopen jaar terug met een overwegend positief gevoel. Enkel de oogst van porcini paddenstoelen was nogal teleurstellend vanwege de droogte, zegt Buschhaus. “Vanaf september waren er bijna geen porcini’s meer, niet in Polen, Bulgarije of Roemenië. Als gevolg waren de prijzen erg hoog. Dat is volgens mij vooral vanwege klimaatverandering."

Verder groeipotentieel voor bospaddenstoelen
In het geval van bospaddenstoelen waren er prijsstijgingen waarneembaar in vergelijking met vorig jaar. In het geval van cantharellen waren de prijzen per kilogram een tot twee euro hoger dan vorig jaar, aldus Buschhaus. “Champignons zijn echter op ongeveer hetzelfde prijsniveau gebleven. Enkel in december gaan de prijzen gewoonlijk wat omhoog. Vanwege de grote consumptieaantallen rond die tijd, kan zelfs een kleine prijsstijging een groot effect hebben op de markt.”

Bospaddenstoelen kunnen goed verkocht worden in de catering, met name de kleinere maten. Deze trend is goed merkbaar in de Duitse groothandel, legt Buschhaus uit. “We sorteren onze cantharellen bijvoorbeeld in verschillende maten, van 1 tot 5 cm. In Frankrijk zien we echter een tegenovergestelde beweging, want daar zijn de middelgrote en grote maten juist meer in trek.” Over het algemeen zijn de bospaddenstoelen echter het segment met het meeste groeipotentieel. “De vraag naar bospaddenstoelen stijgt jaar op jaar en in dit segment zijn er nog marges te behalen.”

Toenemende vraag naar exotische paddenstoelen
Volgens Buschhaus is het belang van exotische paddenstoelen aan de groeiende hand in de groothandel, vooral richting restaurants. Zo is bijvoorbeeld de Shimeji in korte tijd uitgegroeid van een marginaal verschijnsel tot een commercieel interessant product. “We verkrijgen dit product voornamelijk uit China en Korea, opmerkend dat de verkoop significant is toegenomen jaar op jaar. Dit is deels vanwege hun uitstekende houdbaarheid. De vraag bestaat jaarrond.”

In de marketing van paddenstoelen en champignons wordt productpresentatie steeds belangrijker. Steeds vaker zie je een verpakte mix van verschillende exoten in de retail en groothandel verschijnen. “Wij bieden bijvoorbeeld samenstellingen tot en met 10 verschillende variëteiten in verschillende prijssegmenten.”

Online handel
Om aan de groeiende vraag naar paddenstoelenspecialiteiten te kunnen voldoen, heeft de groothandelaar een online winkel ingericht. Deze ging live kort voor Kerst. Op dit platform dat gericht is op de consument zijn met name de exotische paddenstoelen en delicatessenproducten te koop. “We zijn hiermee nog aan het experimenteren, maar we zullen het aanbod stapje voor stapje verbreden,” besluit Buschhaus.



Voor meer informatie:
Uwe Buschhaus                                            
Ruhrstrasse 92a                                                      D - 58452 Witten        
Tel.: +49(0)2302 62318        
Fax: +49(0)2302 962184      
Mobil: +49(0)172 2805129             
eMail: info@speisepilze.eu 
Web: www.speisepilze.eu     

Publicatiedatum: