Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Desert Farms komt met paarse asperges dit seizoen

Langzame start Mexicaanse asperges maar geen schade aan oogst

"Verder naar het noorden en in het noordoosten van Caborca is het slecht weer en erg koud. In Caborca zelf valt het gelukkig mee. Het is tamelijk koud in onze regio, maar dat is normaal in de winter. Het heeft echter iets langer geduurd voordat de kou onze regio bereikte", vertelt Bram Hulshoff, van het Californische/Mexicaanse bedrijf Desert Farms, dat gewijd is aan de teelt van asperges.

Hulshoff legt uit dat de huidige oogst zo'n 7 dagen later is dan vorig jaar en dat het aantal oogstrijpe velden ook wat achterblijft. "Samen met de daling van de temperaturen zorgt dit ervoor dat het het begin van de oogst wat langzamer zal verlopen ten opzichte van de sterke groei die in januari 2018 plaatsvond. Toen hadden we te maken met een sterke toename in de eerste twee weken van de oogst, vanwege de warme periode. Dat is echter niet kenmerkend voor de regio en we verwachten niet dat dit jaar hetzelfde gebeurt".

Waarschijnlijk zullen de volumes over het algemeen binnen het gemiddelde liggen. De constante temperaturen tijdens de rustperiode zijn van essentieel belang, volgens Bram. "In de laatste twee maanden zijn de temperaturen niet erg stabiel geweest. Als het weer begint te verbeteren, zoals het nu doet, zouden we vanaf 14 januari kleine toenames in de opbrengsten moeten zien".

Nieuwe producten voor het komende seizoen

Hoewel het nog maar een seizoen geleden is dat het bedrijf zijn lijn van biologische groene asperges introduceerde, is Desert Farms opnieuw bezig met een aantal nieuwe ontwikkelingen. "Dit seizoen zullen we paarse asperges aanbieden. Aangezien het de eerste oogst is, zal het een kort seizoen zijn: vanaf ongeveer half februari tot half maart. Het is een gangbaarder product in restaurants. De vraag naar paarse asperges komt vanuit een marktniche en daarom zullen de volumes beperkter zijn dan die van groene asperge".

De familie Viveros, eigenaar van Desert Farms en Hortícola del Desierto, teelt sinds 1958 asperges in Mexico. "Toen ze in het gebied van Mexicali begonnen waren ze pioniers in groene asperges en de enigen die ze teelden in Mexico. Jaren later begon het bedrijf ook asperges te telen in de regio van Caborco. In de loop van de jaren is het bedrijf sterk gegroeid". 

Fairtrade Certificering

Het personeel is de belangrijkste factor geweest in de ontwikkeling van het bedrijf en in de vernieuwing binnen de sector. "Het bedrijf beschikt niet alleen over de certificering waarmee het wordt erkend als een landbouwbedrijf dat vrij is van kinderarbeid, zowel de fabriek als de 22 aspergeplantages, maar verkreeg jaren geleden ook de SEDEX certificering (inclusief SMETA-audits). Daarnaast beschikt het bedrijf over Global Gap, Haccp en Primus Lab certificeringen".

"De GRASP certificering verkregen we vorig jaar, op verzoek van een deel van onze klanten, en het was een logische stap om door te gaan met de Fairtrade certificering. Dit seizoen bieden we dus niet alleen paarse asperges, maar ook fairtrade asperges.

 

Meer informatie:
Bram Hulshoff
Desert Farms
Tel.: +1 (209) 221-4704
E: bram@desertfarms.net 
www.desertfarms.net

Publicatiedatum: