Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frankrijk

“Lagere lycheeconsumptie ondanks goede start oogst”

Een specialist binnen de sector zegt: “De eerste twee weken van het seizoen verliepen heel goed: de grootste volumes zijn tijdens Kerst afgezet. Vooral de pakketten van 2 kg en 5,5 kg van lychees uit Madagaskar liepen zeer goed.” Hoewel een afname in volumes na de feestdagen gebruikelijk is, is het nu nog steeds bijzonder rustig: “Na Nieuwjaar hebben we te maken gehad met een behoorlijke afname. We hadden het gevoel alsof de hele markt stilstond, of het nu ging om groothandelaren, supermarkten of om exporteurs. Het ging dit jaar allemaal een beetje abrupt, vooral in vergelijking met vorig jaar, toen alles een beetje beter ging. Vanaf nu proberen we de prijzen te verlagen via aanbiedingen als ongeveer 2 euro/kg, terwijl de prijzen tijdens de feestdagen rond de 2,70, 2,80 euro/kg lagen. En die afname kan zich gedurende de 3 of 4 weken, die het seizoen nog duurt, voortzetten.


Gele hesjes: een van de indirecte factoren van de consumptiedaling?
"Vorig jaar was het seizoen ook niet geweldig, maar het was beter geweest als we begin januari dezelfde lijn hadden gevolgd.” Hoewel de variatie in consumptie van het ene jaar op het andere willekeurig is, vermoedt de specialist dat de consumptiedaling het gevolg is van de gele hesjes: "Ik denk niet dat de paar geblokkeerde winkels een aanzienlijk effect hebben gehad op de volumedaling, maar de licht sombere context en de sfeer die de laatste tijd in Frankrijk heerst, komt onze handel niet ten goede.”


Madagaskar-lychees beslaan het grootste deel van de lycheemarkt
Er is een groot verschil in de manier waarop lychees uit Madagaskar worden geteeld en die uit Zuid-Afrika of Mozambique. “De Madagaskar-lychees zijn producten die hele land in beweging brengt, omdat er op dit moment nog maar weinig particuliere teeltbedrijven zijn. Lychees groeien in het wild en mensen oogsten ze in hun eigen tuin en dorp, brengen ze vervolgens naar verpakkingsbedrijven die er hen ter plekke een mooie prijs voor betalen. Dit is niet het geval in Zuid-Afrika of Mozambique, waar alleen particuliere plantages te vinden zijn die worden beheerd door leveranciers die de volledige productie beheren.” Qua kwaliteit en dus prijs is de herkomst bepalend: “De lychees uit Madagaskar zijn goedkoper dan die uit Zuid-Afrika en Mozambique. Voor de Franse markt zitten we voor de Madagaskar-lychees op 2 euro/ kg, terwijl we wat betreft de andere twee rassen – afhankelijk van de grootte – op ongeveer 2,5 tot 3 euro/kg zitten. Dit is een gerechtvaardigd verschil met het oog op de productiekwaliteit en het geleverde werk”.


Wat de vraag betreft, werken specialisten meer met lychees uit Mozambique en Zuid-Afrika. Sommige supermarkten als Auchan en Carrefour bieden ze echter ook aan. Deze twee rassen doen het beter dan de lychees uit Madagaskar. “De hoeveelheid lychees uit Madagaskar zijn echter zo groot vergeleken met die uit Zuid-Afrika of Mozambique, dat Madagaskar het grootste deel van de lycheemarkt bezet, terwijl Zuid-Afrika en Mozambique verantwoordelijk blijven voor een vrij bescheiden deel.”

Publicatiedatum: