Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gember uit Franken:

Eerste succesvolle gemberteelt in Bamberg

Het zou moeten helpen bij koorts en wanneer je kou hebt gevat: gember is een plantje dat veelgevraagd blijft. Tot dusver werd het knolgewas geteeld in Azië en Zuid Amerika, maar dat staat op het punt te veranderen. In Bamberg wordt er onderzoek gedaan naar gember uit Beieren. En gember kan ook gedijen in Franken. Dit blijkt uit de experimenten van het Beierse instituut voor Wijnbouw en Tuinbouw (LWG) in Bamberg, alwaar het exotische knolgewas voor het eerst groeide onder film. Het resultaat blijkt een hoog kwalitatief product, aldus onderzoeksingenieur Birgit Rascher.  

Gember uit Franken van prima kwaliteit 
Gewoonlijk wordt gember geteeld in India, Indonesië, China, Zuid Amerika, maar ook op de Fiji Eilanden. Vorig jaar heeft het LWG instituut gember geteeld in een verwarmde kas. De jonge planten hadden een temperatuur van 20 graden en een luchtvochtigheid van 70 procent nodig om een tropisch of subtropisch klimaat te simuleren met voldoende warmte en een hoog vochtigheidsgehalte. Aan het einde van de proef oogstte het onderzoeksinstituut 750 kg gember. Een gedeelte van de opbrengst werd verkocht en de rest werd verdeeld als Kerstcadeautjes, aldus Rascher.

Parallel aan de proef in de kassen was er ook gember geplant onder tunnels zonder aanvullende verwarming. Deze methode vraagt veel minder energie. Het komende jaar zullen deze experimenten verder worden gecontinueerd, deelt Rascher mede.

Verder onderzoek naar vereisten bemesting en irrigatie

Het onderzoeksteam wil dieper ingaan op wat de plant nodig heeft aan meststoffen en water. Tot dusver werden de hoeveelheden water en bemesting gebaseerd op de waarden die gelden in de huidige productielanden. Op de bodemsubstraten in de kassen blijkt gember een passende variëteit. Net als in de vollegrond is gewasrotatie in de kas ook van belang, om de bodem vruchtbaar te houden. Bovendien is gember een product dat in de markt al goed bekend is en in trek is bij de consument. Dat is een reden waarom de teeltproeven blijven doorgaan. Zowel in de keuken blijft gember van belang, evenals om haar medicinale eigenschappen.

Bron: Infranken.de  

Publicatiedatum: