Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt knoflook

Nadat op het noordelijk halfrond de afgelopen maanden meer knoflook werd geoogst dan in het voorgaande seizoen, nemen de zorgen voor de toekomst toe. De prijzen staan onder druk en liggen volgens telers in verschillende landen zelfs op onwerkbare niveaus. Die situatie is wereldwijd vergelijkbaar. In Europa voelen de telers de concurrentie van goedkope Chinese knoflook. Spaanse telers vragen zich af of de importheffingen van de EU om de binnenlandse teelt te beschermen wel effectief zijn. In Zuid-Afrika vragen telers zich iets soortgelijks af. De markt werd overspoeld met waarschijnlijk illegaal geïmporteerde knoflook, waardoor importheffingen omzeild werden. Daar zit volgens de sector een luchtje aan. Een onderzoek moet duidelijkheid geven.

Grote oogst China zet prijzen onder druk

De knoflookproductie dit jaar is toegenomen. In sommige gebieden is de productie hetzelfde gebleven, maar het is in ieder geval niet afgenomen. De oogst is nu afgelopen en alles ligt in de koeling. Handelaren kunnen het tegenwoordig langer bewaren, omdat de techniek voor de koelingen is verbeterd. Daardoor kunnen ze gelijk een voorraadje voor volgend jaar aanleggen. De zeer lage prijs van knoflook dit jaar heeft veel mensen ontmoedigd, dus de productie volgend jaar zal afnemen. Hoeveel het zal afnemen, is nog niet duidelijk, maar er zal minder geteeld/gezaaid worden. Echter hoeft het aanbod niet gelijk veel af te nemen, omdat de voorraad in de koelingen dit kunnen aanvullen.

De knoflookmarkt zelf is groot in China, de prijs erg laag, maar wel stabiel. Veel knoflook wordt naar andere landen geëxporteerd, omdat ze goed kunnen concurreren op de markt. Toch is er concurrentie van andere markten, daar groeit de productie ook. Dus China heeft dit jaar iets meer moeite met het vinden van buitenlandse importeurs voor hun knoflook, omdat het aanbod zo groot is. Verder zijn er hogere importeisen in Europa, dus daar moeten ze ook rekening mee houden. Ze proberen dus wat meer op de Chinese markt zelf af te zetten. 

 

Zuid-Afrika: extreem lage prijzen en antidumping onderzoek

Telers sluiten een zeer moeilijk seizoen af. Juist toen in september de oogst begon, overspoelde onverwacht een groot volume importknoflook de markt. De prijzen kelderden tot bodemprijzen. De telersorganisatie en de South African Revenu Service zijn een onderzoek gestart naar deze vermoedelijk illegale import. Een conclusie is er nog niet, maar men heeft het vermoeden dat 107 ton knoflook binnenkwam zonder inklaring met betrekking tot volume of waarde van het product om daarmee importheffingen te omzeilen. Er zijn in stevige antidumping importheffingen op import uit verschillende landen omdat er in het verleden vaker sprake was van dumping.

De markt had zo’n twee maanden nodig om het overschot op te nemen en de prijs is nog altijd extreem laag. Er komt ook nog altijd legale import uit China en Spanje binnen, bestemd voor de retail. Zuid-Afrika is een netto-importeur, maar de productie in het land is significant. Ongeveer 44% van de knoflook is van binnenlandse telers.

 

Australië: Chinese concurrentie en veranderend weer

De vroege oogst begon in oktober na een lastig jaar voor de Australische knoflooktelers. De telers werden geconfronteerd met droogte, waarna de oogst samenviel met regen. Op dit moment zijn er nog geen betrouwbare oogstcijfers beschikbaar. De afgelopen tien jaar heeft de import van Chinese knoflook impact gehad op de markt, maar de sector hoopt dat de gezondheidsvoordelen van biologische knoflook en de introductie van nieuwe rassen de telers een goede toekomst biedt.

De knoflookteelt is klein, maar groeiende. Op dit moment heeft de importknoflook het grootste marktaandeel. In 2016/2017 werd 1.783 ton geoogst, waarvan 31% aan de industrie geleverd werd. De export kwam uit op 94 ton, vooral bestemd voor Papoea Nieuw-Guinea. In geld uitgedrukt stond de productie op 7,9 miljoen dollar. Daarnaast werd er 12.792 ton geïmporteerd, waarvan 8.761 ton uit China. Spanje en Mexico exporteerden beiden ook meer dan 1.000 ton naar Australië.

 

VS: kort importseizoen Argentinië gestart

De Amerikaanse importeurs zijn net omgeschakeld naar import uit Argentinië, dat in september begon. Het Zuid-Amerikaanse land is een belangrijke leverancier, maar heeft een kort seizoen dat afloopt in december. Na het Argentijns seizoen neemt Mexico in april en mei de markt over voordat de aanvoer van het noordelijk halfrond de markt overneemt.

Naast de import is de knoflook van het noordelijk halfrond nog goed beschikbaar. China, Spanje en de VS hadden een goede oogst. Door het grote volume uit de bewaring staan de prijzen voor de nieuwe oogst onder druk. China zou een aantal keer geprobeerd hebben om de prijs op te drijven, maar zonder succes. Er is ook veel product met een lage kwaliteit. Daardoor staat de totale markt onder druk.

 

Spaanse sector bezorgd over toekomst

De sector gaat door een moeilijke periode, nadat dit jaar, net als vorig jaar, de oogst groot uitviel. Daardoor is de markt lastig en wacht telers een onzekere toekomst. De oogst was groot en de kwaliteit goed, maar de markt neemt het volume niet snel genoeg op, zo wordt gewaarschuwd. De afzet van de vroege Spring knoflook ligt nagenoeg stil, terwijl de afzet van de paarse knoflook langzaam verloopt. De grotere oogst in China wordt aangewezen als belangrijke oorzaak. De afgelopen twee jaar heeft China een grote oogst binnengehaald waarna de prijzen op de wereldmarkt gekelderd zijn. Die grotere oogst in China is het gevolg van de situatie enkele jaren geleden toen slecht weer de oogst decimeerde en er goede prijzen gemaakt werden. Telers besloten uit te breiden, wat resulteert in een groot volume op de wereldmarkt.

De Europese productie wordt beschermd door een handelstarief van 1,20 euro voor import, maar volgens de Spaanse sector is die maatregel niet effectief. "We denken dat er geen goede controle wordt toegepast bij de binnenkomst in de EU van teelt uit derde landen, waar de teeltkosten over het algemeen lager liggen dan in Europa (…) Importproduct uit derde landen als China komt binnen met een tarief van 1,20 euro, wat volgens ons de minimumprijs op de Europese markt zou moeten zijn. De gemiddelde prijs ligt echter ver onder dit bedrag, dus klaarblijkelijk werkt er iets niet.”

 

Italië: problematisch jaar voor telers

Het was een “problematisch jaar” voor de knoflook door een grote oogst in alle productielanden. Als gevolg daarvan zijn de prijzen laag. Daar bovenop was er import op de Europese markt uit landen die normaal minder gefocust zijn op Europa, zoals Turkije en Egypte.

Momenteel is er nauwelijks vraag. “Daarom verwachten we dat de markt instort nog voor het einde van het jaar,” vertelt een handelaar. Ook voor de eerste weken van 2019 is hij niet positief. De Zuid-Amerikaanse oogst is groter dan vorig jaar. In Europa en China was de oogst vergelijkbaar met vorig seizoen, daarom verwacht hij dat de situatie zal aanhouden richting de zomer van volgend jaar.

Italianen consumeren rond de 60.000 ton knoflook, maar slechts de helft daarvan wordt in het land zelf geteeld. Spanje oogst 260.000 ton en heeft daarmee een sterkere exportpositie en een stevige voet aan de grond in Italië. Daarnaast heeft Spanje het voordeel dat er meer gemechaniseerd is, de arbeidskosten lager zijn en telers meer middelen mogen gebruiken.

Om een solide winst te halen, moet de knoflook 1,50 euro per kilo voor de telers opleveren. Op dit moment staat de prijs eerder op 1 euro en soms worden zelfs lagere prijzen genoteerd. De import uit China en Spanje noteert sowieso een lagere prijs. Een handelaar waarschuwt dat de prijzen al enkele jaren zo laag zijn dat het aantrekkelijk wordt voor telers om een ander gewas te telen.

De grotere productie in China zet de prijzen wereldwijd direct onder druk, zo legt een handelaar uit. Daarnaast ligt er meer knoflook in de opslag. Een handelaar ziet de industrie als een optie om de markt uit het slob te trekken. Een Italiaans bedrijf wil vanaf volgend jaar gedroogde knoflook op de markt brengen.

 

Fransen consumeren alle binnenlandse knoflook zelf

De laatste Franse knoflookvoorraden komen in januari op de markt. Daarna stappen handelaren over op origines als Argentinië, China en Spanje. In totaal consumeerden de Fransen dit jaar 40.000 ton knoflook. 20.000 ton hiervan is geteeld op Franse bodem. De Franse productie is hiermee gelijk gebleven aan vorig jaar, terwijl deze in 2016 nog op een bescheiden 16.000 ton lag. Het is geen wonder dat de binnenlandse productie is toegenomen. Fransen zijn zó dol op Franse knoflook, dat veel supermarkten pas andere origines gaan aanbieden als Frankrijk helemaal van de markt is, vertelt een handelaar. Franse knoflook wordt dan ook bijna niet geëxporteerd. Ten opzichte van vorig jaar stegen de prijzen voor de binnenlandse witte knoflook met 10% en de prijzen voor paarse knoflook met 15%. Ook de biologische knoflook doet het in Frankrijk goed. Door hevige regenval aan het begin van de lente namen de volumes met 50% af en op dit moment krijgen telers €4 tot €5 per kilo. Het prijsbeeld voor importknoflook is minder rooskleurig. De prijzen voor zowel de Spaanse als de Chinese knoflook zijn ten opzichte van vorig jaar gehalveerd.

 

Duitsland: Europese knoflook belangrijker

Na een goede oogst in Europa is er veel product beschikbaar, wat resulteert in lage prijzen. Door het grote volume bepaalt China de prijzen op de Duitse markt, ook al wordt er ook veel Spaanse knoflook aangeboden. Spanje, Nederland, Frankrijk en Italië zijn grote spelers in de Centraal-Europese markt. Steeds meer consumenten kiezen voor de Europese producties. Regionaliteit wordt belangrijker voor handelaren en consumenten. Ook in Duitsland groeit de teelt van knoflook en dat vindt gretig aftrek bij retailers. De vraag naar lokaal geteelde producten houdt de Europese knoflook concurrerend met de Chinese import. Desondanks blijft Chinese knoflook belangrijk op de markt. De vraag is in aanloop naar de Kerstdagen goed. Vooral de verse knoflook kent jaarrond een goede markt.

Volgens een Duitse handelaar hebben consumenten een voorkeur voor Europees product, maar hij is tevreden over de Chinese knoflook. “De Chinese knoflook ziet er goed en uniform uit. Veel stappen in het proces kunnen met de hand gedaan worden door de lage arbeidskosten, wat resulteert in een goede sortering en hoge kwaliteit.”

 

Nederland: Aantrekkende prijs Chinese knoflook

De knoflookmarkt ziet er volgens Nederlandse importeurs op het moment niet verkeerd uit. De prijs van de witte Chinese knoflook trekt aan en heeft een vaste stemming. Daarbij is er binnen Europa een goede vraag en de importeurs verwachten dat dit zeker tot Chinees nieuwjaar zal aanhouden. Spanje heeft serieuze kwaliteitsproblemen, dus de focus bij de import ligt op China. Verkoopprijzen liggen, afhankelijk van de kleinverpakking en kwaliteit op een niveau tussen de 13,50 en 14,75 euro.