Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overeenkomst EU-Japan gepland om in februari 2019 in werking te treden

De Europese Commissie verwelkomt de goedkeuring van het Europees Parlement van de economische partnerschapsovereenkomst EU-Japan en de strategische partnerschapsovereenkomst EU-Japan.
De handelsovereenkomst waarover door de Commissie is onderhandeld, is de eerste die ooit een expliciete verwijzing naar de klimaatovereenkomst van Parijs bevat. Het creëert een open handelszone wat 635 miljoen mensen en bijna een derde van het totale BBP van de wereld omvat. De strategische partnerschapsovereenkomst is de allereerste bilaterale kaderovereenkomst tussen de EU en Japan.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker: "Bijna vijf eeuwen na de eerste Europese handelsbetrekkingen met Japan, zal de inwerkingtreding van de economische partnerschapsovereenkomst EU-Japan onze handelsbetrekkingen, politieke en strategische betrekkingen naar een heel nieuw niveau brengen. Ik loof het Europees Parlement voor de stemming van vandaag die de ondubbelzinnige boodschap van Europa versterkt: samen met naaste partners en vrienden zoals Japan zullen we open, win-win en op regels gebaseerde handel blijven verdedigen. En meer dan woorden en intenties zal deze overeenkomst en tastbare voordelen opleveren voor bedrijven en burgers in Europa en Japan."

De stemming van vandaag volgt op een soortgelijk besluit genomen door het Japanse parlement, waarmee de parlementaire ratificatie van de overeenkomst door beide partners wordt afgesloten. Het effent het pad voor de inwerkingtreding van de overeenkomst op 1 februari 2019. Vanaf dat moment zullen EU-bedrijven, telers, werknemers en consumenten de vruchten plukken van een eenvoudigere en snellere handel tussen de EU en Japan.

Cecilia Malmström, commissaris voor Handel: "Ik ben zeer tevreden met de stemming van het Parlement vandaag." Ons economisch partnerschap met Japan - de grootste handelszone die ooit is onderhandeld - is nu bijna werkelijkheid geworden, wat onze bedrijven duidelijk voordelen zal opleveren voor onze bedrijven, telers, dienstverleners enz. Deze voordelen gaan ook hand in hand met een toewijding van beide zijden om de hoogste normen voor onze werknemers, consumenten en het milieu na te leven. Dat is goed nieuws voor de EU en alle voorstanders van een open en eerlijk internationale handelssysteem."

De economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan zal het overgrote deel van de jaarlijks door EU-bedrijven die naar Japan exporteren betaalde heffingen ter waarde van 1 miljard euro afschaffen evenals een aantal reeds lang bestaande belemmeringen voor regelgeving, bijvoorbeeld voor de export van auto's. Het zal ook de Japanse markt van 127 miljoen consumenten openstellen voor belangrijke EU-landbouwproducten en de EU-exportkansen in veel andere sectoren vergroten. Bovendien zal de overeenkomst de samenwerking tussen Europa en Japan op een aantal gebieden versterken, hun gezamenlijke inzet voor duurzame ontwikkeling bevestigen en is er voor de eerste keer een specifieke verbintenis opgenomen voor de klimaatovereenkomst van Parijs.

Voornaamste onderdelen van de economische partnerschapsovereenkomst
De overeenkomst zal:

  • de heffingen op veel kazen zoals Gouda en Cheddar (die momenteel bijna 30% belast worden) en op de export van wijn (momenteel gemiddeld 15%) afschaffen;
  • de EU in staat stellen haar rundvleesexport substantieel te verhogen en extra exportmogelijkheden voor varkensvleesproducten te openen;
  • zorgen voor de bescherming in Japan van meer dan 200 geografische aanduidingen (GI's), hoogwaardige Europese traditionele voedselspecialiteiten en de bescherming van een selectie van Japanse geografische aanduidingen in de EU;
  • de tarieven voor industriële producten verwijderen in sectoren waar de EU zeer concurrerend is, zoals cosmetica, chemicaliën, textiel en kleding;
  • Japan verplichten tot internationale autonormen, met als gevolg dat de EU-export van auto's naar Japan aanzienlijk wordt vergemakkelijkt;
  • open dienstenmarkten, met name voor financiële diensten, E-commerce, telecommunicatie en vervoer;
  • EU-bedrijven toegang te bieden tot de grote inkoopmarkten van 54 grote Japanse steden;
  • obstakels verwijderen voor overheidsopdrachten in de economisch belangrijke spoorwegsector.

De overeenkomst omvat een uitgebreid hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling, stelt zeer hoge normen op het gebied van arbeids-, veiligheids-, milieu- en consumentenbescherming, versterkt de verbintenissen die de EU en Japan zijn aangegaan met betrekking tot duurzame ontwikkeling en klimaatverandering én biedt volledige garanties voor openbare diensten. Het bevat ook een hoofdstuk over het mkb dat bijzonder relevant is, aangezien 78% van de huidige exporteurs naar Japan kleinere bedrijven zijn.

Wat gegevensbescherming betreft, hebben de EU en Japan op 17 juli de onderhandelingen over wederzijdse adequaatheid afgerond die de economische partnerschapsovereenkomst aanvullen. Het doel is elkaars gegevensbeschermingssystemen te erkennen als 'equivalent', waardoor gegevens veilig tussen de EU en Japan kunnen stromen, waardoor 's werelds grootste gebied van veilige gegevensstromen ontstaat.

Een strategische partnerschapsovereenkomst om nog nauwer samen te werken
Japan en de EU delen een sterk engagement voor democratie, de bescherming van de mensenrechten, vrije en open handel, multilateralisme en een op regels gebaseerde orde. Japan is een al lang bestaande strategische partner voor de EU en een belangrijke bondgenoot op het internationale toneel.

De strategische partnerschapsovereenkomst zal leiden tot verdere verdieping van de betrekkingen tussen de EU en Japan, een versterkte dialoog over het buitenland- en veiligheidsbeleid en betrokkenheid bij een breed scala van mondiale, regionale en bilaterale thematische kwesties. De overeenkomst bevestigt opnieuw de gemeenschappelijke waarden en gemeenschappelijke beginselen die de basis vormen van het partnerschap tussen de EU en Japan, waaronder mensenrechten, democratie, multilateralisme en de rechtsstaat.

"Japan is een land waarmee we al nauw samenwerken, en na de stemmingen van vandaag zal ons partnerschap nog sterker worden: Japan is een belangrijke partner voor de EU in multilaterale fora. Met onze nieuwe overeenkomst kunnen we op veel gebieden nog nauwer samenwerken. meer mens-tot-mens contacten leggen, zowel voor EU- als voor Japanse burger", zei hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini.

De strategische partnerschapsovereenkomst zal de dialoog en samenwerking tussen de Europese Unie en Japan op het gebied van wederzijds belang bevorderen, zoals buitenlands en veiligheidsbeleid, connectiviteit, klimaatverandering, milieu, energie, cyberkwesties, werkgelegenheid en sociale zaken, alsmede intermenselijke contacten.

Tijdlijn van de overeenkomsten en de volgende stappen
De onderhandelingen over de strategische partnerschapsovereenkomst en de economische partnerschapsovereenkomst zijn in 2013 begonnen en beide overeenkomsten zijn op de top EU-Japan op 17 juli 2018 ondertekend.
Op 29 november en op 8 december ratificeerden de twee kamers van het Japanse parlement de economische partnerschapsovereenkomst. De vandaag tot uitdrukking gebrachte toestemming van het Europees Parlement maakt de weg vrij voor de sluiting en de inwerkingtreding van de handelsovereenkomst. De resterende formaliteiten zullen naar verwachting tijdig worden afgehandeld, zodat de overeenkomst op 1 februari 2019 van kracht kan worden.

De inwerkingtreding van de strategische partnerschapsovereenkomst vereist ook de ratificatie door de EU-lidstaten, maar een groot deel van de overeenkomst kan al in het begin van 2019 voorlopig worden toegepast.

Publicatiedatum: