Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Réunion oogst minder lychees door storm en gele hesjes

Op Réunion zijn de eerste lychees op de markt verschenen.Vorig jaar was geen  gunstig jaar voor de sector met prijzen van 8 euro/kg, waar mensen niet warm voor liepen. Dit jaar zijn de prijzen redelijk, tussen de 3 en 5 euro/kg, en is de kwaliteit geweldig. Wel werd veel van het aanbod aangetast door de Aziatische fruitvlieg en tropische storm Fakir. Jérôme Soubou van de Chamber of Agriculture:  "Dit jaar zijn er meer lychees in het westen dan in het oosten als gevolg van Fakir. De storm trof veel bomen. En daarna kwam de winterwind, waardoor bloesem aangetast werd."

De lage prijzen kunnen verklaard worden door de gele hesjes die de afzet en export in de weg zaten. Voorraden moesten ongeacht de kosten afgezet worden.

De fruitvlieg bracht een groot probleem. De Bactrocera dorsalis legt z'n eitjes in het fruit. Het insect is vrij nieuw op Réunion. De eerste plaag werd in april 2017 geconstateerd. Nu is dit vliegje langs de hele kust te vinden en tast het fruit aan als guave, pepers, tomaten en koffie. In 3 weken tijd legt een vlieg 1.500 eitjes. "De larven voeden zich met de pulp van het fruit. Dit veroorzaakt rot. De zwarte bijtplekjes zijn te zien en vormen in een later stadium plakkerige plekjes op de schil. De larven verlaten na een paar dagen het fruit en transformeren dan in vliegen."

Er worden natuurlijke methoden gebruikt om van de plaag af te komen. Voorzorgsmaatregelen zijn noodzakelijk omdat de fruitvliegen zich snel verspreiden en voor aanzienlijke verliezen zorgen.

Bron: IP Reunion

Publicatiedatum: