Net als ieder jaar is het in december topdrukte bij de groenten- en fruithandelaren. Juist bij de gastronomieleveranciers zijn de toenemende afzet en trends van dit jaar merkbaar. Grootkeukens, restaurants en cafés zijn er altijd weer op bedacht mooie blikvangers op de kersttafel te presenteren.
Specialiteiten uit de eigen vollegrondsteelt
In het hart van het Oostenrijkse wintersportgebied Tirol werden deze week de eerste sneeuwvlokken verwelkomd. Een teken dat het winterseizoen van dit jaar definitief is begonnen: „We hebben momenteel nog veel lokale verse producten uit eigen teelt in het assortiment, zoals aardappelen, selderij en prei“, zegt een inkoper van de firma Giner Agrarprodukte uit Thaur. „Wat het momenteel ook goed doet, zijn allerlei soorten mini-groenten: mini-maïs, mini-courgette, artisjokken en nog veel meer. Dit kopen we uiteraard in.“
Radicchio wordt momenteel niet uit Tiroler teelt verkocht
Naast vele kool- en wortelgroenten distribueert de leverancier van onder andere de hotellerie, restaurants en overige gastronomie momenteel ook nog sla uit eigen teelt: „We beschikken nog over Romana, Radicchio, groenlof. Wortelen zijn echter momenteel de hardloper: die bieden we ook in gesneden vorm aan - bijvoorbeeld in blokjes en schijfjes“, luidt het verder.
Gesneden wortelen uit eigen teelt zijn bijzonder populair rond kerst
Carambola en tuinkers
Ook in Zwitserland begint het klassieke kerstseizoen succesvol, bevestigt Nicole Meyer Pfaff, directeur van Gastro Pfaff in Allschwil. „We handelen momenteel veel in exoten: naast ananas en mango's zetten we ook carambola's af.“ Ondanks dat veel producten het hele jaar door beschikbaar zijn, kan men al van een kerstseizoen spreken, meent Nicole. De hoofdklanten van de grootleverancier – grootkeukens, verzorgingshuizen, gastronomen – organiseren met kerst zakelijke etentjes of buffetten. „Er is momenteel veel vraag naar tuinkers voor de verfijning van gerechten, vooral in de hogere gastronomie. Daarbij handelen we onder andere in Sakura Mix, Shiso en Honny Cress.“
Geen kerstnoviteiten
Ook in het Westerwald – ten zuidoosten van Bonn – zijn de kerstaanbiedingen reeds bekend gemaakt. Bij Frischdienst Sohnius, gevestigd in Horhausen, worden onder andere sinaasappelen en mandarijnen, maar ook gangbare appelrassen momenteel in grotere hoeveelheden aangeboden. „We leveren voornamelijk aan grootkeukens, tehuizen en grootverbruikers in de regio. Daarbij is er geen sprake van een duidelijke kersthandel. De bedrijven en kantines waaraan wij leveren zijn rond kerst grotendeels dicht“, zegt de directie van de groothandel.
Ananas wordt iets meer verkocht dan gebruikelijk
Desalniettemin is de grotere vraag naar exoten ook hier te merken. „Natuurlijk verkopen we momenteel eens een ananas of mango meer dan gebruikelijk, maar verder is er niks buitengewoons. Ook gesneden sla hebben we doorlopend in het assortiment. Op dit gebied zijn er eveneens geen noviteiten in de kerstperiode.“
Verdere informatie:
Giner Agrarprodukte e.U.
Auweg 1, 6065 Thaur, Österreich
T: +43 5223 49 28 43
E: gastro@gemuese-giner.at
W: www.gemuese-giner.at
Sohnius Frischdienst GmbH
Industriepark 38, 56593 Horhausen
Tel: +49 (02687) 92 866-0
Fax: +49 (02687) 92 866-40
E-mail: info@sohnius.net
www.sohnius.net
Gastro Pfaff AG
Gewerbestrasse 7
CH-4123 Allschwil, Basel-Land
Tel: +41 61 481 96 55
Fax: +41 61 481 96 59
gastropfaff@gastropfaff.ch
www.gastropfaff.ch