Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Reduceren van give-away: “Mag het ietsje meer zijn?”

Het is in de voedingsmiddelenindustrie een veelgebruikte term: give-away, oftewel het gratis weggeven van te veel product per verpakking door onnauwkeurig afvullen. Vaak gaat het slechts om enkele grammen, maar bij massaproductie kunnen de kosten hiervan al snel oplopen tot in de duizenden euro’s. Bedrijven die zelf produceren of producten industrieel verpakken doen er goed aan om een zo nauwkeurig mogelijke checkweger in de productielijn op te nemen om zo verspilling te voorkomen.

Give-away reduceren
Give away kan op verschillende manieren negatieve invloed hebben op de omzet.

Een voor de hand liggend voorbeeld is het over vullen met product, maar daarnaast kunnen het gebruik van een weegschaal met beperkte nauwkeurigheid (deze is ook wettelijk bepaald) en het onnauwkeurig ingeven van de tarrawaarde bij een weegsysteem en de toleranties in het verpakkingsgewicht tot give-away leiden. Dit betekent dat producenten in feite product ‘weggeven’. Een praktisch voorbeeld aan de hand van het industrieel produceren en/of verpakken van bakjes Filet American:

Bakjes Filet American:
Bakjes worden gevuld op: 150 gram.
Werkelijk vulgewicht: 152 gram.
Ingegeven / gewogen tarragewicht: 8.5 gram.
Werkelijk gewicht tarragewicht: 8 gram

Give-away per verpakking: 2.5 gram
Give-away bij een dagproductie van 10.000 bakjes: 25 kilo
Prijs per kg: €5.40
Omzetverlies door give-away: € 135 / dag
Aantal productiedagen 240
Totale give-away per jaar : €32.400

Het kan dus interessant zijn om een checkweger met een nauwkeurigheid van 0.2 g in te zetten, al was het maar wegens het terugverdieneffect op de tarrawaarde.

Voedingsmiddelenindustrie
Verder kan nauwkeurig wegen bijdragen aan het beter opvolgen van de door de klant gestelde vereisten en de door de wetgever gestelde kaders. Ook hier kunnen omzetverliezen worden beperkt. Bij onder- of overschrijden van het streefgewicht kunnen producten immers worden uitgestoten, afgewezen of teruggestuurd, terwijl dit in sommige gevallen met nauwkeurig wegen kan worden voorkomen:

Streefgewicht per bakje: 150 gram
Max. over-/ondergewicht: 1.0 gram

Bij een weegschaal op 1 gram nauwkeurig ingesteld zal ieder product dat de 500 gram over- of onderschrijdt met een aantal milligram worden uitgestoten, terwijl deze feitelijk nog binnen de acceptabele tolerantiewaarde wegen. Hierdoor worden verpakkingen afgekeurd die gewoon verkocht hadden kunnen worden.

Het voorkomen van give-away kan dus op verschillende manieren zorgen voor betere omzetresultaten. Hiermee wordt de aanschaf van een nauwkeurige checkweger snel terugverdiend. Welke oplossing het beste werkt, is afhankelijk van het soort bedrijf en product. Bizerba biedt voor iedere situatie een passende oplossing.

Bij geautomatiseerde industriële bedrijven geeft Capture_Software in combinatie met Prepack Compliance inzichtelijke rapporten over hoeveel give-away er in de productie optreedt. Bij bedrijven waar hoge productiesnelheden van belang zijn bieden controleweegschalen steekproefsgewijze controle achteraf voor verpakte of onverpakte producten. Wanneer snelheid minder belangrijk is dan kwaliteit, kan een proces checkweger voorkomen dat er verspilling optreedt door producten uit te stoten voor zij verpakt worden.

Bij ambachtelijke industriële bedrijven waar het doseren gedeeltelijk door de medewerkers wordt verricht biedt Portion-Control de perfecte uitkomst. Hiermee kan uiterst nauwkeurig give-away gereduceerd worden en kan men zelfs medewerkers individueel evalueren op hun nauwgezetheid. Om te lezen hoe onze Portion-control bij andere bedrijven voor betere resultaten heeft gezorgd, klikt u hier voor een referentiecase.

Voor meer informatie
Bizerba Nederland BV
Het Lentfert 38
7547 SR Enschede
T +31 53 4800980
marketing@bizerba.nl 
www.bizerba.com 

 

Publicatiedatum: