Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robert van Melle, Origin Fruit Direct:

"In het nieuwe jaar zal de druk op de Europese druivenmarkt behoorlijk zijn"

Tholen - Het overzeese druivenseizoen ging dit jaar niet al te soepel van start. "Alle importeurs hadden verwacht dat het Europese seizoen tijdig zou aflopen en veel spelers gingen dan ook tijdig van start met de import van Braziliaanse druiven om op begin oktober op voorraad te zijn. Ook vanuit Brazilië vond men dat niet erg om extra volumes te sturen vanwege de gunstige wisselkoers. Daarbij had men vorig jaar een erg goed seizoen gedraaid", blikt Robert van Melle - verantwoordelijk voor de druivenverkoop bij Origin Fruit Direct - terug. "Helaas duurde het Europees seizoen een stuk langer dan we verwacht hadden en kwam pas begin november de vraag naar witte pitloze druiven op gang, maar toen kregen we al vier à vijf weken overzeese druiven binnen."

"Al met al is het nog redelijk goedgekomen, maar het prijsniveau ligt wel onder vorig jaar. Toen lag de prijs voor punnets nog op een niveau rond de 18/19 euro. Daar zaten we nu wel 2/3 euro onder", vertelt Robert. "Vervolgens kwam het Peruaans fruit vertraagd op de markt. Dat latere tijdstip was gezien de marktsituatie niet erg, maar Peru stuurt fors grotere aantallen naar Europa toe. Dit volume ligt wel drie keer zo hoog als vorig jaar, toen het weliswaar een moeilijke periode was, maar ook tweeënhalf keer hoger dan twee jaar geleden. Peru heeft een forse extra aanplant van witte pitloze druiven en daarnaast mist men de vraag vanuit de Verenigde Staten omdat er volop druiven uit Californië zijn. Vandaar dat het extra volume allemaal naar Europa komt."


Robert nam bovenstaande foto twee weken geleden in Piketberg, Zuid Afrika. Deze nieuwe plantage Lac du Soleil is nu voor het tweede jaar in productie met nieuwe variëteiten als Sweet Globe & Arra15.

"Ik had verwacht dat de prijs voor de punnets tot Kerst nog op een behoorlijk niveau zou blijven, rond de 15-16 euro, maar nu is de markt toch onder druk komen te staan omdat er meer punnets op de markt zijn gearriveerd dan verwacht. Daarnaast zijn de eerste druiven uit Namibië vorige week gearriveerd. Zowel de vroege producties vanuit Namibië als de Orange River (Zuid-Afrika) zijn voor het eerste gedeelte van het seizoen verlaat. In plaats van de gebruikelijke termijn van zes weken komt dit fruit nu in vier weken binnen. Dat legt de nodige druk op de pakhuizen. Het midden- en late gebied in Zuid-Afrika is niet vertraagd, maar dat betekent dat de druk op de Europese druivenmarkt vanaf het nieuwe jaar behoorlijk zal zijn. Waar normaal de piek net voor of na Kerst is, komen die volumes nu later en in grotere getale binnen", vertelt Robert.

"Met name de Peruaanse druiven geven nu druk op de markt. Er zijn behoorlijke volumes Sweet Globe en Sugraone op de markt en die zijn de overstromingen van twee jaar terug nog niet helemaal te boven met de nodige kwaliteitsissues als gevolg. Vorig jaar resulteerde dat in ruim 50% minder aanvoer, maar toen kon Brazilië in dat gat springen. Dit jaar is het totale aanbod voldoende. Momenteel is de vraag naar druiven wel redelijk. Afgelopen week kwamen de eerste signalen dat de markt omlaag ging. Dat gebeurde vorig jaar ook wel, maar toen was dat vlak voor Kerst. De grote vraag is hoe de markt zich in het nieuwe jaar verhoudt", besluit Robert.

Voor meer informatie:
Robert van Melle
Origin Fruit Direct
Tel: +31(0)88 244 93 57
robert@originfruitdirect.nl
www.originfruitdirect.n