Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australiërs willen oorlog tegen plastic winnen met pulpverpakking

Nadat hij in heel Europa composteerbare bessenverpakkingen had gezien, besloot Richard Clark, eigenaar van Westerway Raspberry Farm in Tasmanië, om dit ook in Australië te introduceren.

Zijn zoektocht duurde enkele jaren en hij wilde bijna een lading uit Duitsland bestellen toen hij per ongeluk op de oplossing stuitte - en die was dichterbij dan gedacht.

Clark was uit eten en vroeg om een doggybag. Tot zijn verrassing kreeg hij een slap kartonnen doosje. Hij kwam er echter al snel achter dat dit een prima verpakking voor de vette restjes was en dat hij het kon wassen. Het doosje was gemaakt bij Biopak in Sydney.

"Het wordt van een bijproduct van suikerriet gemaakt. Ik wilde een geschikt product dat redelijk waterdicht is, omdat bessen sappig zijn, en dat de juiste vorm, het juiste gevoel en dat soort dingen had. Ik heb maar kleine verpakkingen nodig, want bessen zijn duur. Ze kunnen niet opgestapeld worden, want bij drie frambozen op elkaar wordt de onderste al sap."

Het familiebedrijf uit Derwent Valley begon in 2017 een proef met een klein aantal door Biopak op maat gemaakte bakjes van 500ml. 

"We zijn gestart met onze aardbeien en willen nu 75% van onze plastic bakken vervangen. Het gaat dus om een overstap. We kunnen niet meteen alles omzetten, omdat er consumenten zijn die nog steeds om plastic vragen. Die voelen zich veiliger met plastic. Maar wij zetten geleidelijk aan onze overstap door."

Clark werd op het spoor gezet door een documentaire over het gebruik van plastic in de Australische maatschappij. Hoewel de bakjes wat meer kosten, zijn er meer kleiner telers in Australië die erover nadenken de weg naar minder plastic in te slaan.

"Ik ken een klein bioteeltbedrijf dat een buurman heeft die geweven houten bakjes maakt. Er zijn dus kleine telers met een milieuvriendelijke benadering die verder gaan dan alleen maar hun teelt. Het zijn de grotere telers die zich terughoudend opstellen omdat ze in supermarkten willen afzetten. Er verschijnen steeds meer alternatieven voor plastic en ik vind het fijn dat wij in de voorhoede meedraaien door composteerbare bakjes te gebruiken in de bessenteelt."

Westerway Raspberry Farm is een van de grootste bessentelers in Australië maar wordt gezien als een middelgroot familiebedrijf. Er worden frambozen, aardbeien, zwarte bessen, bramen, blauwe bessen en loganbessen(kruising tussen braam en framboos) geteeld.

Het merendeel van het fruit wordt mechanisch geoogst en verladen om in jam, likeur, cider, ijs en sap verwerkt te worden. De verse producten worden vanwege de korte houdbaarheid alleen in Tasmanië afgezet. 

"We verkopen hoofdzakelijk direct van het bedrijf via onze eigen shop en op boerenmarkten. Dagelijks komen 200 tot 300 auto's langs de winkel. Sommige klanten vragen of de bakjes veilig zijn en niet doorlekken. Maar omdat we ze persoonlijk ontmoeten kunnen we het gesprek met ze aangaan. Dat maakt het gemakkelijker om de consumenten bewust te maken van het stoppen met het gebruik van plastic."

Voor meer informatie:
Richard Clark
Westerway Raspberry Farm
Phone: +61 438 254 376
westerwayraspberryfarm@hotmail.com
www.lanoma.com.au

Publicatiedatum: