Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe technologie en relativering op EU Fresh Info Forum

Tholen – Een tsunami van technologische ontwikkelingen rolt niet alleen op de maatschappij en de sector af, ook de bezoeker van het vierde EU Fresh Info Forum dat donderdag 29 november gehouden werd, werden bedolven onder een golf nieuwe ontwikkelingen. Robots, drones, blockchain, precision farming, internet of things, data en datakwaliteit: het stond allemaal op het menu. Gelukkig was er ook ruimte voor relativering en netwerken. Nieuwe ontwikkelingen zijn er, maar lopen we echt achteraan?

Bezoekers konden onder andere kiezen voor een drone demonstratie.

In een zestal plenaire sessies en twee handen vol parallelsessies konden de bezoekers zich laten bijpraten over de laatste ontwikkelingen. De parallelsessies werden afgesloten door korte pitches van start-ups die zich kort presenteerden. Om de sector onder de aandacht te brengen bij de jongere generatie nodigde dagvoorzitter Harrij Schmeitz (rechts) een groep studenten van de TU Delft uit om het programma te volgen. Europarlementariër Jan Huitema, zelf melkveehouder op een redelijk geautomatiseerd bedrijf in Friesland, gaf een toelichting op de Europese plannen. Hij ziet kansen om de administratieve last als gevolg van de wetgeving te verlichten door bijvoorbeeld gebruik te maken van Blockchain. En goed nieuws voor iedereen met een goed idee, maar geen budget: In het nieuwe Horizon Europe programma stelt de EU 100 miljard euro beschikbaar voor innovaties. Daarvan is ten minste 10 miljard euro gereserveerd voor innovaties in de landbouw.

Allison Kopf.

Voor wie het allemaal duizelde, had Allison Kopf van het Amerikaanse software bedrijf Agrilyst een geruststellende presentatie. “Er zijn veel technologische ontwikkelingen die de fase van early adapters nog niet voorbij zijn,” relativeert ze. De meeste technieken waar iedereen het over heeft, zitten nog in deze fase. Op wereldschaal zijn zo’n 1,6 miljard gebruikers nodig om die kloof tussen early adapters en de early minority op de curve. Twitter, Snapchat en nog veel andere moderne technieken hebben die kloof nog niet overbrugd.

“Kijk naar wat er beschikbaar is in de markt,” vervolgt ze. Een techniek moet noodzakelijk, toegankelijk en betaalbaar zijn om aantrekkelijk te zijn om in te investeren. “Er zijn niet veel technieken die deze drie factoren combineren.” Daarnaast wordt het belangrijker dat systemen goed met elkaar communiceren, want niemand zit er op te wachten in tientallen verschillende systemen te moeten inloggen.

Erik Jan Koedijk.

Erik Jan Koedijk, die de dag afsloot, wijst op de enorme ontwikkelingen in de afgelopen decennia. Van de eerste computer, sms en kaartlezen om je weg te vinden, dingen die in de jaren ’90 nog heel gebruikelijk waren, naar apps, email enzovoorts. Hij adviseert om te luisteren naar de millennials die de arbeidsmarkt betreden. Ze zitten vol ideeën, maar vaak moet deze generatie zich eerst bewijzen binnen een bedrijf voordat ze gehoord worden. “De generatie-Z heeft nog meer ideeën,” wijst hij op de jongere generatie. Deze groep is opgegroeid met smartphones, internet en apps. En om te voorkomen dat je helemaal in de stress schiet van alle ontwikkelingen heeft hij twee tips: maak een fileplan. Dat wil zeggen, zorg dat je een lijst hebt van mensen die je kunt bellen als je in een file strandt. En besteed per dagdeel 15 minuten aan het verwerken van mails, alles waar je niet aan toe komt laat je wachten tot de verzender van de mail je belt.

Jane Proctor, CPMA (Midden) test de bril die registreert naar welke producten ze kijkt op het scherm. 

Dennis Stolwijk en Bjorn Jansen van Axians.

Maarten Cordenier (Delaware) vertelt over het bedrijf. 

Schouw Informatisering was met vier man aanwezig: Robert Emmen, Marlie van Meer, Joost Rijsdijk en Jurgen Heinis.

Nick Neesen, Marjon van Dijen en Fred van der Heide bemensen de stand van Descartes.

Robin Brekelmans (Intelligence) in gesprek met studenten van TU Delft.

Marnix van den Broek en Bernard van Raaij van Qray.