Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mango

De mangomarkt laat een wisselend beeld zien. Stakingen in Frankrijk bederven het einde van het Spaanse seizoen. Door de wegblokkades arriveren de mango’s te laat op bestemmingen in Europa. Sowieso kijken telers terug op een ongebruikelijk seizoen. In Peru legden telers het werk neer, omdat ze hogere prijzen willen. Maandag 2 december gaan de gesprekken verder. Tot die tijd wordt er geen mango verkocht. Andere landen, zoals Venezuela, Dominicaanse Republiek en China, investeren in de teelt en export. Zuid-Afrikaanse telers krijgen een goede prijs van de industrie en leveren daarom het grootste deel van de oogst aan de fabrieken.

Peru legt export stil na staking

De dialoog tussen exporteurs om de prijs van het fruit te verbeteren gaat begin december verder. Volgens de minister van Landbouw is de staking voorbij na een gesprek met de telers in Tambogrande, Las Lomas en Sullana. De telers hadden 48 uur het werk stil gelegd vanwege de lage mangoprijs. Door de kleinere oogst hoopten de telers op een betere prijs.

“We staan aan het begin van het seizoen en we hebben lage prijzen. Er wordt 50% minder mango geoogst, dus natuurlijk zijn de verwachtingen voor de prijs goed,” aldus de minister. Tot maandag, als het dialoog verder gaat, worden er geen mango’s verkocht.

De provincie Casma kreeg onlangs toestemming voor de export naar Chili. Eind januari kan de export op gang komen. Daarnaast is er export naar onder andere Nederland, Indonesië, Rusland, Frankrijk, Italië en Duitsland. Tot week 46 werd er 2.360 ton mango’s geëxporteerd. Dat is iets meer dan de 2.255 ton die een jaar eerder in dezelfde week werd genoteerd. Zo vroeg in het seizoen zijn de belangrijkste bestemmingen de VS (27%), Chili (22%), Canada (20%) en Engeland (19%). Naar verwachting exporteert het land dit seizoen 171.000 ton mango, dat is 20% minder dan vorig jaar.

 

Venezuela zoekt exportkansen

Het seizoen begint in februari met de Haden en loopt door tot juni. In de zomermaanden neemt de Kent het seizoen over. Voor het komende seizoen is de grootste uitdaging om een container naar Europa te krijgen, vertelt een exporteur. Er wordt minimaal 60.000 kilo mango per maand verwacht, waarvan 5.000 kilo per vliegtuig vertrekt. Spanje is de belangrijkste exportmarkt, vertelt een handelaar die ook de beurs in Madrid bezocht. Daarnaast ziet hij kansen in Azië. Er wordt onderhandeld over export naar Hong Kong en Dubai. “Het is onze intentie om wekelijks te exporteren naar deze markten tijdens het seizoen.”

 

Mexicaanse mangobomen vroeg in bloei

Kijkend naar de bloesem en de ontwikkeling op de plantages in de regio Soconusco zullen de eerste mango’s beschikbaar zijn als er nog geen vraag is op de wereldmarkt. Daarom wordt voor deze vroege oogst afzet op de binnenlandse markt gezocht. De temperatuur in november maakte dat de bomen vroeg in bloei stonden. Daarnaast viel er minder regen.

Toch zijn de verwachtingen goed, want dankzij de vroege bloeiperiode kan er een tweede bloei volgen later in het seizoen. Daarmee denken de telers voldoende volume te hebben als de VS, Canada en Europa om mango’s vragen. Het seizoen duurt waarschijnlijk van februari tot mei.

 

Dominicaanse Republiek investeert in verdubbeling export

De regering investeerde 130 miljoen peso’s (2,3 mln euro) om de mangoteelt te professionaliseren en de export volgend jaar te verdubbelen. De regering wil de mango-export naar de VS geleidelijk vergroten. Het geld wordt zowel geïnvesteerd in de teelt als in het verpakken en sorteren na de oogst.

 

Zuid-Afrikaanse oogst vooral voor industrie

Het mangoseizoen is net van start gegaan in de regio Onderberg in Mpumalanga. De volumes van de commerciële teelt zullen naar verwachting vergelijkbaar zijn met de 80.000 ton die vorig jaar geoogst werd. Er zijn veel informele telers, die niet geregistreerd zijn bij de South African Mango Growers’ Association, dus de totale mango-oogst ligt aanzienlijk hoger. Enkele dagen met hoge temperaturen in de bloesemperiode en een tekort aan regen in de zomer kan impact hebben op de opbrengst.

De sapmarkt loopt stroef, dus naast de verkoop op de versmarkt zullen veel telers er voor kiezen de mango’s te leveren aan de atchar industrie (een pittige specerij). Volgens de ramingen wordt de helft van de oogst aan die industrie geleverd. Deze mango’s worden groen en onrijp aan de atchar fabrieken geleverd, wat betekent dat het fruit half zo lang aan de bomen hangt als mango voor de versmarkt. Dat betekent dat ook de helft van de gewasbeschermingsmiddelen nodig is.

Zuid-Afrika exporteert maar beperkt mango, ruwweg zo’n 5% van de productie. Dit jaar werden voor het eerst de Braziliaanse Tommy Atkins geïmporteerd buiten het seizoen, maar de hoge prijzen lijken consumenten af te schrikken.

 

Chinese mangomarkt groeit

Mango is een populair product op de Chinese markt, steeds meer bedrijven beginnen met het telen van mango in China. De markt kan het nog steeds aan omdat de vraag hoog blijft. Dit jaar was er een mango ziekte in Sichuan, waardoor de mango’s al snel na rijpen zwart kleurden. Als het niet op tijd werd bestreden dan tast dat gelijk de vrucht aan. In andere productie gebieden zoals Guangxi en Hainan hebben ze geen last gehad van deze ziekte. Deze ziekte is te behandelen, dus niet al de voorraad hoeft verloren maar je moet er op tijd bij zijn.

Ook worden er mango’s vanuit India en Vietnam, Thailand en Myanmar geïmporteerd. Ze worden per boot, luchtvracht en per vrachtwagen vervoerd. Steeds meer worden de mango’s ingevlogen. Het aantal mango’s wat wordt geëxporteerd vanuit Vietnam naar China neemt elk jaar toe, dit heeft ook effect op de prijs van mango’s, die in het begin van het seizoen dus afnam door het grote aanbod.

 

Spanje sluit ongewoon seizoen af

Met de laatste Keitt die in Malaga geoogst worden, nadert het Spaanse seizoen haar einde. Het subtropische deel van Spanje is het belangrijkste teeltgebied voor de mango’s. De sector profiteert nog mee van de belangrijke weken in aanloop naar de kerst, hoewel het seizoen ongebruikelijk verliep. Aanhoudende regen en stakingen in Frankrijk zijn twee factoren die het seizoen bepaalden.

Het seizoen begon met een vertraging van meer dan 15 dagen door de aanhoudende regen. “Iets dat heel ongebruikelijk is in deze regio,” aldus een exporteur. De regen veroorzaakte geen grote schade aan de oogst. Het land produceert dit jaar zo’n 30% meer mango’s dan vorig jaar. Daarvan is 20% van de groei afkomstig van nieuwe aanplant die in productie komt. De resterende 10% is waarschijnlijk het gevolg van een bovengemiddelde opbrengst. Onder druk van de grotere aanvoer dalen de prijzen. Volgens een handelaar ligt de prijs gemiddeld 30% lager.

De stakingen in Frankrijk waren een onvoorziene factor die de markt lastiger maakt. “Er zijn vertragingen geweest in het vertrek van partijen voor Europese klanten,” vertelt een exporteur. “In sommige gevallen werd de bestemming niet bereikt met de kwaliteit die de klanten vroegen.” In de periode van de stakingen zag deze handelaar 50% van het volume verloren gaan. “Retailers moeten altijd product hebben, dus sommigen zijn omgeschakeld naar bijvoorbeeld Braziliaanse invoer.”

Naar verwachting zal de productie in de komende jaren stijgen. Als het klimaat meewerkt wordt elk jaar een groter volume verwacht. De Osteen is het meest geplante ras, waarvan de productie geconcentreerd is in enkele weken. “De uitdaging voor de toekomst is of de markt dat volume kan opnemen.”

 

Nederland: Vertraagde aanvoer Peru door koud weer en stakingen

De mangomarkt gaat een interessante decembermaand tegemoet. Hoewel de markt de afgelopen weken zeer moeizaam verliep, zijn er nu enkele factoren die voor een omslag kunnen zorgen. Zo is de teelt in Peru vanwege kouder weer 2-3 weken vertraagd en is de verwachting dat de mango's dit jaar nauwelijks voor januari zullen arriveren. Daarnaast wordt er sinds vorige week donderdag in het teeltgebied Tambo Grande (Piura)  door de telers gestaakt. Alle wegen in het gebied zijn afgesloten en niemand komt zijn plantage op. Maandag gaan de besprekingen verder. Ook dit kan voor een verdere vertraging van de aankomsten gaan zorgen. Tegelijkertijd nemen de volumes vanuit Brazilië sterk af, waarbij de verwachtingen zijn dat de grootste volumes medio december wel binnen zijn. Een aantrekkend prijsniveau ligt daarom volgens importeurs voor de hand.

 

België in spanning over situatie Peru

Eind december/begin januari begint normaal gesproken het Peru mangoseizoen, maar de stakingen die deze week werden gehouden in Peru zorgt voor onzekerheid en een kleine vertraging van een goede start. Er waren stakingen aangekondigd voor maandag en dinsdag, maar het lijkt erop dat de stakingen een hele week duren. Volgens informatie uit Peru beginnen ze volgende week met oogsten, sorteren en verpakken van de mango’s maar dat zal voor week 52/1 zijn. Dit is toch 1 a 2 weken later dan gepland.

 

Frankrijk: weinig dynamiek op de markt

Het is niet makkelijk op de mangomarkt. “Van de een op de andere dag heeft de markt voor Peruaanse mango’s alle dynamiek verloren,” laat een handelaar weten. “We gaan er vanuit dat de deze tijdens de decembermaand weer aantrekt, als consumenten weer veel exotische producten kopen.” Volgens de handelaar hechten consumenten veel waarde aan de kwaliteit van mango’s. Hij ziet de vraag naar eetrijpe mango’s die vervoerd worden per vliegtuig de laatste jaren dan ook stijgen.”

 

Duitsland: Brazilië domineert

In de Duitse groothandel zijn het voornamelijk de Braziliaanse Kent-mango’s die momenteel domineren. Met name de waar die per vliegtuig wordt ingevlogen is kwalitatief gezien op zijn best en is duidelijk meer in trek dan de reguliere handelswaar. De prijzen bleven over het algemeen stabiel. Interessant is wel de groeiende interesse voor Spaanse mango’s. Onder meer in München en sinds kort ook in Leipzig vinden deze mango’s onder het label Sigfrido gretig aftrek. De handelaren die zich momenteel met dit segment bezighouden, verwachten dan ook dat er op korte termijn meerdere groothandels zullen instappen. Tot slot geeft men aan dat de consumptie van mango’s nog altijd stijgt: Gespecialiseerde handelaren verwachten dan ook dat het eind nog niet in zicht is, ook omdat mogelijke ‘concurrerende producten’ zoals papaya en passievrucht zich niet echt doorzetten. Wel geeft men aan dat de huidige kwaliteitseisen zeer rigide zijn in vergelijking met 10-20 jaar geleden: ready-2-eat-kwaliteit en convenience-verpakkingen worden daarbij steeds belangrijker.

 

VS: minder importmango beschikbaar

Het importvolume van mango’s voor het winterseizoen lijkt iets lager te liggen dan vorig jaar. Een handelaar verwacht kleinere volumes uit Ecuador. Dat land trapte het seizoen af in september met de Ataulfo, Tommy en Kent. Tot eind december blijft het Zuid-Amerikaanse land aan de markt. Daarna neemt Peru de markt over, maar ook daar wordt een kleinere oogst geraamd. Exporteurs wijken daarom uit naar onder andere Brazilië, Mexico en Dominicaanse Republiek. “De prijzen voor de grote kalibers zijn goed,” vertelt een handelaar. De prijs ligt tussen de 10 tot 12 dollar per doos voor maat 12 en 14.

 

Australisch seizoen op volle gang

Het seizoen is in volle gang en nadert de piekperiode. In de Northern Territory loopt het seizoen af, terwijl in Western Australia en Queensland de oogst piekt. In Queensland is het warm, waardoor het fruit snel rijpt en zonschade dreigt. De oogst van de Calypso mango’s komt naar verwachting uit op 50 miljoen. De vraag naar het ras stijgt. De Honey Gold heeft een moeizamer seizoen met een lagere opbrengst doordat de bloesemperiode tegen viel. De Mataranka daarentegen stevenen op een normaal seizoen af. Daarnaast is dit jaar het nieuwe ras Lady Jane gepresenteerd, maar de volumes zijn nog klein.

De sector hoopt op een totale oogst van 10 miljoen trays. In de komende jaren moet de focus van de sector meer naar de export verschuiven.