Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatverandering baart telers in Zuid-Italië grote zorgen

"Al meer dan een maand is het een dramatische situatie voor de tuinbouw, niet alleen in Foggia, maar ook in andere gebieden in Zuid-ItaliĆ«, zeker rond Basilicata, Abruzzo en Campania." Dat zegt Giorgio Mercuri, nationaal voorzitter van Fedagri-Confcooperative en ondernemer in Tavoliere delle Puglie. 

Schade aan een gewas

De extreme weersomstandigheden, die zich de afgelopen maanden hebben voorgedaan, met zware regenval, temperaturen boven het gemiddelde en hoge luchtvochtigheid, maken dat de telers met hun handen in het haar zitten. "Na de overvloedige regens in de eerste tien dagen van oktober en daarna de vochtige hitte, heeft de dauw van de nachtelijke uren de groenten onherstelbaar beschadigd. Broccoli, venkel, bloemkool en sla zijn volledig verrot en niet geschikt om op de markt te brengen." 

Schade aan een gewas

"We zien een daling van ongeveer 70% ten opzichte van vorig jaar en het is echt zoeken naar goede, onbeschadigde groenten. Een zorgvuldige selectie is vereist om een goede opbrengst te hebben dat zelfs in zijn beperkte houdbaarheid van goede kwaliteit is en de kosten respecteert."

Ondertussen vertoont de situatie geen tekenen van verbetering. "De regen van de laatste paar uur heeft de oogst van de goede groenten verder vertraagd en we nemen aan dat er de komende 20 dagen niet genoeg zal zijn om te voldoen aan de nationale vraag", zegt Mercuri.

Schade aan een gewas

"In ons gebied hebben we te maken met veel wind, een voorwaarde die je toestaat om de lucht schoon en gezond te houden, waardoor de herfst-winter gewassen niet worden aangevallen door schimmelziekten."

"Wanneer dergelijke situaties zich voordoen, met name in Zuid-Italiƫ, zijn we naast het verlies van werkgelegenheid ook bang dat rampen niet worden ondersteund door economische interventies, waardoor soms drastische beslissingen worden genomen door telers. Elk jaar groeit het aantal dat besluit om de handdoek in de ring gooien, ontmoedigd door de klimaatverandering."

"Als de situatie niet verbetert, zullen de prijzen tijdens de kerstvakantie worden verhoogd om de bestellingen te kalibreren. Als dit het klimaat is dat ons wacht voor de toekomst, zal er een merkbare verandering zijn in de Italiaanse agrovoedingssector."

Publicatiedatum: