Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kennismiddag Voedselveiligheid en Kwaliteit

Wat kan AGF-sector leren van fipronilcrisis in eieren?

Veel uiteenlopende onderwerpen zijn er aangestipt tijdens de kennismiddag Voedselveiligheid en Kwaliteit op woensdag 21 november, georganiseerd door GroentenFruit Huis en N&S Quality Consultants.

Janet Corsius (schema IKB-ei) gaf een kijkje in de productieketen van eieren. Welke acties zijn opgestart na de fipronilcrisis van 2017, die nog steeds nadreunt in de sector? De uitkomsten van de werkgroep ‘versterking zelfregulering eierketen’ en rapport Sorgdrager zijn besproken, o.a. op het gebied van de onafhankelijkheid van het schema, signalering versterken, incidentmanagement en het inregelen van een meldpunt en monitoring in de keten. Parallellen en leerpunten voor de groenten en fruit zijn er zeker.

In een carrousel werden de deelnemers over 4 verschillende onderwerpen geïnformeerd; myco- en planttoxines door Monique Nijs (Rikilt), PlanetProof door Daan van Empel (GroentenFruit Huis), Fyto Compass door Anneke van Dijk (LTO Nederland) en GFSI schema’s door Arjo van den Berg (N&S).

Coen van der Weijden (NVWA) verzorgde de laatste presentatie met een overzicht van de microbiologische Staat van Voedselveiligheid van de groenten en fruit. Hij lichtte de totstandkoming en de gebruikte data van het in juni gepubliceerde rapport van de NVWA toe. Ook al treft de NVWA humane pathogenen slechts af en toe aan; er komen uitbraken voor waarbij groenten en fruit de bron zijn. De NVWA zet extra in op het beheersen van Listeria monocytogenes in de levensmiddelenindustrie. Meer informatie over het toezicht van de NVWA op pathogenen is te vinden in het NVWA infoblad 85 dat momenteel wordt herzien. Continue aandacht voor het voorkomen van besmetting tijdens teelt en verwerking zijn en blijven essentieel.

De deelnemers waren enthousiast over de invulling van de middag, die werd afgesloten met een (netwerk)borrel.

Publicatiedatum: