Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koeling onttrekt vocht aan producten, waar kwaliteit onder lijdt

Zuid-Afrikaanse sector geeft te weinig aandacht aan vochtigheidlevels tijdens de verlading

De Cydiance monitor is 14 maanden lang in Zuid-Afrika getest onder de meest variërende omstandigheden. UTE biedt, volgens Jan Lievens van UTE Miatech, nu de technologie aan de Zuid-Afrikaanse fruitsector aan. Het gaat om iets wat tot nu toe geen aandacht heeft gekregen: de vochtigheidslevels tijdens de gehele verladingsperiode. 

“Er is aandacht voor vochtigheid binnen de sector nodig. Telers denken vaak dat ze klaar zijn met een koelopslag die een vochtigheidsgraad van 90-95% heeft. Maar waar komt dit vocht vandaan? Vaak uit het fruit zelf."

"Hoge kwaliteit vereist hoge vochtigheid omdat groenten en fruit vaak pakketjes water zijn, maar koeling verwijdert vocht. Dat heeft gevolgen voor de producten. Wij zijn gespecialiseerd in vocht, ethyleen en het verwijderen van bacteriën die in de lucht ontstaan."

Het Cydiance traceerapparaat maakt geen gebruik van satellieten, wat gunstig voor de prijs is. "UTE werd in het verleden door aanbieders wereldwijd benaderd, maar ze konden alleen maar gegevens over temperaturen en locaties geven. Cydiance is de eerste die hier vochtigheid aan toevoegt."

Filacell pre-cooling
Het bedrijf biedt ook het Filacell pre-cooling systeem van de Nederlandse koelspecialist Nijssen aan. Ook hier wordt een hoog niveau van droge vochtigheid gehandhaafd, wat de houdbaarheid verlengd en ook nog eens energie-efficiënt is.  

Het Filacell syteem, veelgebruikt in de Nederlandse bloemenhandel, wordt al vele jaren in Zuid-Afrika toegepast. Tijdens proeven in de VS bleven druiven 26 weken in de opslag met het Filacell systeem zonder dat de kwaliteit achteruit ging. Sla was na 6 weken nog in topconditie.  Jan kijkt een beetje bezorgd naar de snelle uitbreiding van de Zuid-Afrikaanse blauwe bessensector. "Er zijn veel nieuw opslagruimtes, maar ik denk niet dat er voldoende aandacht aan vochtigheid, ethyleen en bacteriën besteed wordt."

“Veel Zuid-Afrikaanse telers zullen 95% van hun tijd en financiële bronnen besteden aan een zo goed mogelijke teelt. Maar wanneer de producten daarna naar de markt gebracht moeten worden, verliezen ze binnen 24 uur hun kwaliteit door onvoldoende na-oogst technologie en moeten ze soms weggegooid worden."

UTE is ook de dealer voor Zuid-Afrika van Miatech (uit Portland, VS) en partner van de Deense vochtabsorptie specialist Cotes. Het bedrijf adviseert ook fruittelers in Egypte en Australië.

Voor meer informatie:
Jan Lievens
UTE
Tel: +27 22 448 1002
Email: sales@umhwebo.com
www.umhwebo.com

Publicatiedatum: