Noorse groenten- en fruitsector voorziet 150% groei richting 2030

Voor 2030 stelt de Noorse groenten- en fruitsector zich een groei van 150 procent ten doel. Ellen Margrethe Hovland, manager Onderzoek en Ontwikkeling van coöperatie Gartnerhallen, voorziet een grote vraag naar Noorse groenten en fruit bij de consument. Maar om aan die vraag te voldoen en hun concurrentiekracht te verhogen, moeten de Noorse telers toegang krijgen tot nieuwe technologieën, die toegespitst zijn op de Noorse situatie, denkt Hovland.

Onderzoek naar nieuwe technologieën

Afgelopen zomer kreeg Gartnerhallen een subsidie van Grofondet om een Teknoforum op te richten. Daarnaast was de coöperatie medeorganisator van LandTek 2018. De ontwikkeling van nieuwe technologieën in Noorwegen is belangrijk omdat het Noorse landschap en het Noorse klimaat speciale eisen stelt aan de technologie. “De nieuwe technologieën zullen niet alleen de opbrengst van bestaande soorten verbeteren, maar ook mogelijkheden geven nieuwe soorten te telen,” denkt Hovland.

Er wordt al veel onderzoek gedaan. Zo werken onderzoekers van landbouwuniversiteit NMBU aan een gerobotiseerde aardbeienplukker voor landbouwrobot Thorvald. Onderzoekers van onderzoeksinstituut NIBIO Apelsvoll ontwikkelen een drone die foto’s maakt van de akkers en informatie over de benodigde bemesting direct doorstuurt aan de tractor die mest rijdt.

Vraag en aanbod

Hovland ziet het behalen van de doelen als een uitdaging voor de hele sector. Een probleem is dat de groei moet samengaan met de marktvraag. Ook daarbij kan de technologie een rol spelen. Zo kunnen vraag en aanbod middels analyses van big data beter op elkaar worden afgestemd.

Bron: www.landbruk.no


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019