"Zwarte Zuid-Afrikanen hebben slechts 1% van alle landbouwgrond in de Westkaap"

De Westkaap heeft de meest winstgevende landbouweconomie van Zuid-Afrika. Slechts 1% van alle teeltbedrijven in de Westkaap is echter in handen van zwarte Zuid-Afrikanen. De landbouwsector van de Westkaap is vooralsnog niet in staat geweest om zich zo aan te passen, dat zwarte telers een eerlijk aandeel in deze sector hebben. Dat is de conclusie van de African Farmers Association of South Africa (AFASA), dat onlangs een conferentie over hervormingen in de sector hield.

Zowel de overheid als de zwarte bevolking van Zuid-Afrika kunnen het zich niet veroorloven om stukken land in de Westkaap te kopen. De prijzen voor landbouwgrond zijn volgens de AFASA in dit deel van Zuid-Afrika het hoogst.

"Zwarte Zuid-Afrikanen hebben slechts 1% van de landbouwgrond van de Westkaap in handen. De gehele leveringsketen van de sector is in handen van witte Zuid-Afrikanen. Het is daarom noodzakelijk dat we kijken naar een bovengrens voor landbouwgrond. Al de beste stukken land en waterbronnen zijn in handen van witte telers. Het is daarom onmogelijk om de huidige economische situatie te veranderen zonder iets van een bovengrens voor landbouwgrond te introduceren."

De organisatie stelt onder andere voor dat landbouwgrond, die aan begunstigden is gegeven maar al vijf jaar lang niet is gebruikt, onteigend wordt. Dit is mogelijk onder de nieuwe regelgeving omtrent landhervorming, die eerder door de Zuid-Afrikaanse overheid is aangenomen.

Volgens de Zuid-Afrikaanse minister voor Economische Zaken, Alan Winde, heeft het ministerie voor plattelandsontwikkeling en landhervorming genoeg budget om dit jaar drie teeltbedrijven in de Westkaap over te nemen. De hervormingen vinden echter in een langzaam tempo plaats. Hoewel er geen betrouwbare informatie voor handen is met betrekking tot de etnische achtergrond van de landeigenaren, laten verschillende onderzoeken volgens Alan Winde wel zien dat de meeste geprivatiseerde stukken landbouwgrond nog steeds in handen zijn van witte Zuid-Afrikanen.

Bron: iol.co.za


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019