Oekraïense worteltelers stoppen tijdelijk met afzet

De handel in wortelen in Oekraïne neemt voor de tweede week op rij af. Deze trend heeft een negatieve impact op de prijzen van wortelen, aldus de conclusie van analisten van APK-Inform: Vegetables and Fruits.

Sinds het begin van de afgelopen week zijn de wortelprijzen in de Oekraïense sector gemiddeld met 17% gedaald. Telers bieden hun wortelen op dit moment afhankelijk van de kwaliteit aan voor tussen de 5 en 7 UAH (tussen de €0,16 en €0,22) per kg. De week daarvoor kwamen de prijzen niet lager uit dan 6 UAH (€0,19) per kg.

Naast de dalende vraag heeft de Oekraïense wortelsector ook te maken met de concurrentie vanuit Wit-Rusland. Wit-Russische wortelen vormen een stabiel aanbod en worden met een gemiddelde prijs van omgerekend €0,22 per kg afgezet.

In verband met deze moeilijke omstandigheden hebben een aantal Oekraïense telers al aangegeven tijdelijk te stoppen met het aanbieden van wortelen. Dit betreft voornamelijk wortelen van hoge kwaliteit. De telers willen de handel pas hervatten als de situatie op de markt is verbeterd. Ze willen onder de huidige prijzen geen wortelen leveren ondanks dat de huidige prijzen gemiddeld 1,6 keer zo hoog zijn dan die van dezelfde periode van vorig jaar.

Bron: fruit-inform.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019