Rusland: Prijzen industrie-appelen blijven dalen

Analisten van EastFruit melden dat de prijzen van appelen voor de productie van sap en concentraat deze week fors gedaald zijn. Nu de oogst in eigen land in volle gang is en ook de aanvoer van industrie-appelen uit Wit-Rusland groeit, dalen de prijzen vrijwel dagelijks. 

Begin vorige week bedroeg de prijs nog €0,10 per kilo maar vrijdag was deze al naar €0,08 - €0,07 gedaald. Lokale telers reageren sneller op de prijsdynamiek dan die uit Wit-Rusland waardoor hun afzet vlotter verloopt. Momenteel kopen verwerkers al geen appelen meer in boven de €0,07 per kilo. Een aantal verwerkers heeft gevraagd om een langere betaaltermijn voor de geleverde appelen. 

Desondanks zijn deze prijzen nog bijna twee maal zo hoog als die telers in Moldavië, Polen en Oekraïne momenteel krijgen. In deze landen moeten telers bovendien langer dan 60 dagen op betaling wachten. Een aantal telers vraagt zich zelfs af of verwerkers zich aan de afgesproken prijzen zullen houden gezien het feit dat er een enorme aanbod aan concentraat dreigt te ontstaan.

Onder deze omstandigheden zullen ook Russische verwerkers het moeilijk krijgen om hun eindproducten te verkopen want in alle bovengenoemde landen zal waarschijnlijk een recordvolume appelconcentraat geproduceerd worden.

 

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019