Vijf lessen uit Australische crisis rondom naalden in aardbeien

Australië is in de greep van een voedselveiligheidscrisis nadat er metalen naalden in aardbeien zijn aangetroffen. Al minstens zes verschillende leveranciers in vier staten zijn het slachtoffer van de fruitsabotage die voor de retailketens Coles en Aldi aanleiding was om de producten in heel het land uit de schappen te halen. Ook Nieuw-Zeelandse retailers zijn gestopt met de verkoop van Australische aardbeien. 

De Queensland Strawberry Growers Association laat weten dat het incident de miljoenensector 'op de knieën heeft gedwongen'. Het feit dat er een vrouw opgepakt is die naalden in bananen stak, waarschijnlijk in een poging tot na-aperij, heeft de situatie alleen maar erger gemaakt. 

Welke lessen kan men trekken uit de manier waarop deze crisis wordt aangepakt? Prdaily zette er vijf op een rijtje. 

1. Zorg voor een duidelijke boodschap

In een crisis als deze moet men duidelijk en helder advies geven, wil men consumenten geruststellen. Consumenten willen weten of de aardbeien die ze in huis hebben veilig gegeten kunnen worden en of ze voorlopig beter geen aardbeien kunnen kopen. 

Het advies van de autoriteiten was duidelijk. Mensen konden met een gerust hart aardbeien kopen als ze ze voor consumptie maar in stukjes sneden. Jeanette Young, van de Gezondheidsdienst in Queensland, verwoordde dit heel helder: "Gooi de aardbeien weg bij twijfel of zorg ervoor dat je ze fijn snijdt voor het eten." Dit is een duidelijke boodschap. 

2. Wees daadkrachtig 

Naast consumenten worden vooral telers en andere bedrijven binnen de sector door deze crisis geraakt. Telers maken zich nu al zorgen over hun toekomst en vrezen dat er banen verloren gaan nu tonnen fruit worden gedumpt en de prijzen ingestort zijn. In een dergelijke situatie moeten zowel consumenten als telers ervoor zorgen dat er actie ondernomen wordt om de verantwoordelijken op te sporen. Tot dusver heeft de regering van Queensland een beloning van €60.000 uitgeloofd.

3. Vermijd speculatie

Vorige week beweerde de  Queensland Strawberry Grower’s Association dat de sabotage weleens  het werk van een 'ontevreden medewerker' zou kunnen zijn geweest. Een gouden regel voor het beheersen van mediacrises is echter om speculatie omtrent de motieven of oorzaken van een incident uit de weg te gaan. Houd je dus aan de feiten. 

Het kan zijn dat de speculaties een reactie waren op een vraag van een journalist. Een reporter kan bijvoorbeeld gevraagd hebben: "Ik begrijp dat de dader mogelijk binnen de sector gezocht moet worden?" In deze situatie moet de woordvoerder zich echter niet mee laten slepen maar zich houden aan de feiten die tot dusver bekend zijn. 

4. Geef regelmatig een update

Bij een incident als dit dat zich in rap tempo via de media verspreidt, zijn verklaringen beperkt houdbaar en moeten organisaties er bovenop zitten en regelmatig aanvullende informatie publiceren. Wanneer er niet regelmatig een update gegeven wordt, bestaat de kans dat de media proberen dit gebrek aan informatie zelf in te vullen.

Nadat er ook in een banaan een naald werd gevonden, was de kans groot dat de crisis zich nog verder zou verdiepen. De politie informeerde de media echter meteen dat het hier waarschijnlijk om een op zichzelf staand incident ging en dat de opgepakte vrouw psychische problemen had. 

5. Wees je bewust van de impact

Een crisis krijgt altijd volop media-aandacht. Met name zaken waarbij de voedselveiligheid of volksgezondheid in het geding komt, zijn veelbesproken onderwerpen. In dit soort situaties is het van belang dat de betrokkenen met de media samenwerken en journalisten niet als 'vijanden' beschouwen. 

Het herstellen van het vertrouwen en de reputatie kost tijd, zeker wanneer er geruchten de ronde doen over zogenaamde 'copycat' incidenten, waarbij de sabotage met naalden nageaapt wordt. Hoewel het niet altijd makkelijk is om een crisis te volgen die zich aan de andere kant van de wereld afspeelt, verdient de manier waarop deze crisis tot dusver is aangepakt veel lof. 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019