Forse daling Poolse uienimport eerste helft 2018

In de eerste helft van dit jaar liet Polen een forse daling zien bij de uienimport. Deze gegevens werden verschaft door het Poolse Central Statistical Office.

Van januari tot september kocht Polen 25.000 ton uien op de buitenlandse markt, wat 22% minder is dan in dezelfde periode van een jaar eerder. Monetair gezien was de daling minder fors; 13% met een waarde van 6,75 miljoen euro.

Nederland was de voornaamste leverancier met 78% van alle import in 2018. Van januari tot augustus verlaadde Nederland 19,5 duizend ton uien naar de Poolse markt, wat 19% minder is dan in dezelfde periode van het jaar ervoor. Duitsland was tweede met 9% en verlaadde 2,3 duizend ton naar Polen, wat bijna de helft van de hoeveelheid van de eerste helft van 2017 is. De import van uien uit Oekraïne steeg tot duizend ton. Het jaar ervoor exporteerde Oekraïne in dezelfde periode 65 ton uien naar Polen.

Experts in de sector verwachten dat voor het seizoen 2018/19 de balans voor de internationale uienhandel in Polen zal veranderen en dat er meer geïmporteerd zal worden. Volgens analytici zal dit door een forse daling van de binnenlandse uienteelt veroorzaakt worden. Poolse telers zullen slechts 575 ton uien oogsten, wat 14% minder is dan tijdens het vorige seizoen.

Bron: east-fruit


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018