Spanje: chromosoom geïdentificeerd dat geslacht asperge bepaalt

In een onderzoek aan de Universiteit van Córdoba is men erin geslaagd de genetische kaart van asperges te tekenen en het chromosoom dat het geslacht bepaalt aan te wijzen. Het belang van de studie is gelegen in het gegeven dat gekweekte asperge een tweehuizige soort is, dat wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn. De mannelijke planten zijn het meest rendabel. Met dit onderzoek wordt het voor het proces van rassenverbetering makkelijker gemaakt om zich te richten op de ontwikkeling van hybriden waarin alle planten mannelijk zijn.

De Universiteit van Córdoba, die op zijn website informatie geeft over dit onderzoek, legt uit dat gekweekte asperge in economisch opzicht de belangrijkste soort asperge is. Het areaal van het gewas is vergelijkbaar met dat van knoflook, peen of aubergine en dat maakt dat het gewas bepalend is voor de aspergesector.

Deze vorm van toegepast onderzoek heeft als doel om kennis te ontwikkelen die later gebruikt kan worden in een verbeteringsprogramma om zowel zaadbedrijven als kwekers van asperges te helpen.

Bron: diariocordoba.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018