Ananasproductie staat op het spel

Keniaanse gouverneurs moeten kwestie rond pachtcontract Del Monte gladstrijken

Tijdens de gouverneursverkiezingen van vorig jaar in de Keniaanse regio's Kiambu en Murang was de verlenging van het pachtcontract van fruitverwerker Del Monte één van de belangrijkste onderwerpen. De diverse betrokken partijen stelden voorwaarden waaraan voldaan moest worden voor het verlengen van de pachtovereenkomst. Het ruim 4.000 hectare tellende stuk land in kwestie is in beide regio's gelegen.

Een jaar na de verkiezingen is het aan de gouverneurs van Kiambu en Murang om het pachtcontract te verlengen dan wel te beëindigen. Het land wordt voornamelijk gebruikt voor de ananasteelt. Kenia is wereldwijd de vijfde grootste exporteur van ananas. Als gevolg van de verschillende handelswijzen van de twee gouverneurs staat deze positie nu op het spel.

Het resultaat is dat het recht op eigen bezit in gevaar komt zodra de politiek zich ermee gaat bemoeien. Terwijl de gouverneur van Kiambu de verlenging van het pachtcontract met Del Monte al heeft ondertekend, moet die van Murang nog steeds met zijn eisen over de brug komen.

Volgens standardmedia.co.ke is er sprake van een sterke politieke ondertoon. De website beweert dat 'onnodig getouwtrek tussen het bedrijf, dat de grootste werkgever in de regio is, en de regio's Kiambu en Murang slecht is voor de handel'.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018