Spanje: 3000 illegale Orri mandarijnenbomen vernietigd

De acties tegen de illegale teelt van Orri mandarijnen gaan door. In het kader van de meer dan 100 juridische acties die zijn ondernomen door The Enforcement Organization (TEO) is overgegaan tot de verwijdering van nieuwe illegale plantages.

Dit keer zijn er 3.000 geplante bomen zonder licentie vernietigd in de regio Valencia. TEO ondernam de eerste juridische acties in 2016 toen de teeltbedrijven waar de variëteit illegaal geteeld werd eenmaal gelokaliseerd waren. In de periode 2017-2018 werden er in totaal 108 juridische acties ondernomen, waarvan 92 betrekking hadden op de illegale exploitatie van Orri mandarijnen, met gevolgen voor ongeveer 172 hectare (meer dan 80.000 bomen) in Valencia, Murcia, Analusië en Catalonië. De overige acties hadden betrekking op afzetpunten. Van de 92 geopende juridische zaken zijn er 68 door de burgerlijke rechtbank behandeld. In totaal zijn er 27 zaken, betrekking hebbend op 38.000 bomen (meer dan 69 hectare), behandeld in een strafrechtelijke procedure vanwege een mogelijk delict tegen industrieel eigendom. 

Vereniging van telers

De Vereniging van Telers van Orri Mandarijn (ORC) hoopt dat de door TEO ondernomen gerechtelijke stappen binnenkort zullen leiden tot nieuwe besluiten zoals degene die in juni dit jaar genomen werd in de Rechtbank van Koophandel nº 2 in Valencia. In dit vonnis werd de dader vanwege de illegale exploitatie van het beschermde ras Orri op een perceel in de gemeente van Picassent veroordeeld tot het betalen van een "redelijke schadevergoeding" van bijna 20.000 euro aan TEO. Het ging om 30 euro per boom voor tijdens de periode van voorlopige bescherming, plus 60 euro per boom voor tijdens de periode van definitieve bescherming. Daarnaast moest het plantmateriaal vernietigd worden en werd de exploitatie van bomen van deze variëteit verboden evenals de afzet van het fruit van deze bomen.

Anderzijds is de ORC, die de meer dan 400 sublicentiehouders van de genoemde variëteit omvat, bezig met de ontwikkeling van acties ter bescherming van de waarde van de Orri mandarijn en het beschermen van de consument tegen mogelijke fraude. Dit doen ze door de controles tijdens de teelt en afzet van deze variëteit te versterken. Hiertoe worden er periodieke controles uitgevoerd op zes van de belangrijkste punten van het netwerk van groothandelsmarkten in Spanje, evenals in grote supermarkten in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Bron: levante-emv.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018