Oostenrijkse fruitteler de cel in wegens dode bijen

Deze week kreeg een Oostenrijkse fruitteler een celstraf opgelegd vanwege een bijzonder vergrijp. Hij werd namelijk gestraft voor het illegaal gebruik van een insecticide waardoor tientallen bijenvolken in de omgeving omkwamen.

De teler besproeide zijn bomen met het krachtige middel chloorpyrifos in een periode dat de bloesems nog volop bijen aantrokken. Meer dan 50 bijenvolken, van twee lokale imkers, zijn als gevolg hiervan bezweken. 

De rechtbank oordeelde dat de teler schuldig was aan het met opzet schaden van het milieu en verwees hierbij naar zijn kennis en ervaring in de fruitteelt waardoor hij heel goed wist wat de gevolgen van zijn daad zouden zijn. Hij kreeg een gevangenisstraf van één jaar opgelegd waarvan vier maanden onvoorwaardelijk ook moet hij een schadevergoeding van €20.000 betalen. De man heeft laten weten in beroep te gaan.

De rechtbank hoopt dat de straf anderen af zal schrikken en eraan zal herinneren dat er voor het gebruik van dergelijke middelen altijd sprake moet zijn van een evenwicht tussen milieu- en economische belangen. 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019