Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt steenfruit

Het noordelijk halfrond beweegt zich langzaam richting de herfst. Daarmee eindigen de seizoenen van het steenfruit. De hitte en zonneschijn van de zomermaanden hadden gevolgen voor de markt, maar toch zijn de handelaren in de meeste landen tevreden met de resultaten. Canadese kersentelers profiteren van de handelsoorlog tussen de VS en China. Ook Australische exporteurs hebben hun oog laten vallen op de Aziatische markt.

 

Italië noteert hogere prijzen in zomermaanden

De laatste perziken en nectarines van Sicilië en uit enkele noordelijke regio’s komen aan de markt. De beperkte aanvoer voldoet echter aan de vraag. De prijzen zijn stabiel, met uitzondering voor het fruit uit Ravenna en Forlì, waar de prijzen oplopen doordat de vraag stijgt.

Perziken en nectarines kunnen tot in september geteeld worden. Met enkele investeringen is het mogelijk om commercieel interessante volumes te produceren. Vooralsnog ontbrak het echter aan een goed ras voor de late teelt. Sinds enkele jaren is de witvlezige nectarine Romagna Mia in productie. Dit ras wordt geoogst tussen 15 en 20 september.

De oogst van de late Angeleno pruimen is begonnen in Emilia Romagna. Er is een goede vraag naar deze pruimen. De pruimen worden geëxporteerd naar Verenigd Koninkrijk, Canada, Zuid-Amerika, Dubai en de Emiraten en Noord-Europa. Met een discrete vraag werden de laatste volumes President pruimen vermarkt tegen een hogere prijs in Ravenna.

De prijzen op de groothandelsmarkten stijgen met 12 tot 19%, zo blijkt uit de cijfers van Cesena over de maanden juli en augustus in vergelijking met 2017. De productie voor perziken, nectarines en pruimen is aanzienlijk gestegen. Er is geen echte overlap geweest en voor telers die kwaliteitsproducten leverden was het een goed seizoen.

De gele perziken stegen in juli in prijs met 19,3% ten opzichte van 2017. Daarmee kwam de gemiddelde prijs uit op 1,36 euro/kg. In augustus noteerde dit fruit een gemiddelde prijs van 1,23 euro/kg (2017: 1,06 euro/kg).

Een lichte groei in de pruimen betaalde zich uit in een prijs van 1,54 euro/kg in juli, 15% hoger dan in het voorgaande jaar. In augustus lag de gemiddelde prijs 14% hoger op 1,39 euro/kg.

Ook de nectarines tekenden voor groei. De gemiddelde prijs voor klasse A en AAA in juli 2018 kwam uit op 1,39 euro/kg tegen 1,24 euro/kg in 2017. In augustus steeg de prijs met 15,18% naar 1,29 euro/kg (2017: 1,12 euro/kg).

Een groothandelaar in Catanzaro, Calabrië blikt terug op het seizoen: “In het begin ontbrak het aan perziken en nectarines en was de vraag hoog, maar in de loop van het seizoen ging alles op normale voet verder. We hebben 15 tot 20% hogere prijzen genoteerd dan vorig jaar. Abrikozen reflecteren de situatie van vorig jaar, wat een totaal drama was voor alle rassen. Pruimen hadden een kleine vraag, we hebben ze nauwelijks verkocht.”

Spanje sluit seizoen met kleinere oogst

Het seizoen wordt binnenkort afgesloten met aanzienlijk lagere volumes dan vorig jaar. Oorzaak daarvan is de slechte bloeiperiode en de regelmatige regen en hagel. De daling is echter vooral op het veld te zien en niet zozeer in de handel, verklaart een handelaar. Door het kleinere volume zal de export lager uitvallen.

Enkele producten doen het goed in termen van prijs. Zoals de nectarines. Dankzij een tekort aan dit fruit steeg de prijs ten opzichte van het voorgaande seizoen. de perzikprijzen daarentegen bleven uitzonderlijk laag over de afgelopen drie maanden. Vooral voor de geelvlezige perziken was de markt slecht. De industrieprijzen voor abrikozen zijn gehalveerd ten opzichte van 2017. Ook perziken noteerden een prijsdaling van 3 tot 5 cent ten opzichte van volgend jaar. Deze markt staat onder druk door concurrentie uit onder andere Griekenland en China.

Prijzen voor paraguayo’s bleven stabiel in vergelijking met vorig jaar, al worden die prijzen als “helemaal niet goed” bestempeld. Positief is dat er minder fruit vernietigd is dit jaar. Vorig jaar was de oogst veel groter dan de vraag.

De markt voor abrikozen is beter dan vorig jaar, zo vertelt een handelaar. Vorig jaar was “vanaf het begin dramatisch.” De oogst valt tussen mei en juni. Dit jaar was de oogst in Frankrijk en Italië kleiner en waren die seizoenen vertraagd. Volgens een handelaar zijn de cijfers over het Europees areaal daardoor vertekend.

Pruimen sluiten het seizoen met een groot tekort, vooral voor de middel en kleine maten. Het belangrijkste teeltgebied is Extremadura, waar een scherpe daling in volume gezien wordt. Daardoor zijn de prijzen beter dan vorig jaar. Tot december zal het tekort verder oplopen als gevolg van de weersinvloeden.

 

De Fransen zijn tevreden

In Frankrijk loopt het seizoen ten einde. Een handelaar op Rungis blikt terug: “Het was me het jaartje wel. Hagelstormen hebben een groot deel van de oogst verwoest. Hierna zorgden warme weersomstandigheden ervoor zat het fruit niet mooi rijp werd. De oogst viel tegen.” Toch wil de handelaar het geen slecht jaar noemen. “De beperkte hoeveelheden deden de prijzen oplopen. De hoeveelheden waren ook weer niet zo klein dat we nee hebben moeten verkopen, en we hebben onze klanten goed kunnen bedienen. Al met al was het een heel aardig seizoen.” De Franse consument heeft veel aandacht voor verschillende variëteiten. “Er is zelfs een flinke culinaire clientèle, die echt op zoek is naar iets anders. Onze bloedperziken en nectarines zijn bijvoorbeeld heel populair.”

 

Duitsland: kwaliteit loopt terug met einde seizoen

Bij de perziken en nectarines loopt het Zuid-Europees seizoen momenteel langzaam op zijn einde. Spanje domineert echter nog altijd de markt, gevolgd door Italië, Frankrijk, Griekenland en Turkije die het aanbod afronden. Parallel aan de terugwijkende vraag, loopt ook de aanvoer terug. De kwaliteit van de laatste seizoenspartijen laat ook deels te wensen over, melden de handelaren. Noemenswaardige effecten op de prijs heeft dit vooralsnog echter niet. Franse en Spaanse abrikozen zijn daarnaast ook nog altijd verkrijgbaar, evenals Turkse.

Bij de pruimen domineert nog altijd het binnenlands product. De vraag is redelijk evenals de kwaliteit, waardoor de prijzen nagenoeg constant blijven. Met name de soorten Hauszwetschge, Presenta en Top vinden nog altijd gretig aftrek. Door de teruglopende vraag naar Hanita, werd het marktaandeel van Presenta zelfs nog wat groter, aldus de handelaren. Ondanks de overweldigende dominantie van het binnenlands product, duiken her en der ook producten uit Frankrijk, Italië, Spanje en Polen op. Stanley uit Oost-Europese teelt is echter nagenoeg verdwenen. Op de Frankfurter groothandelsmarkt werden de voorbije week nog Königin Victoria-pruimen uit Roemenië tegen een prijs van 10 Euro per 7,5 kg verkocht. Over de gehele linie bleef de prijs relatief constant. Op enkele groothandelsmarkten was de kwaliteit echte zodanig onder de maat, dat de prijs behoorlijk moest worden verlaagd.

 

Nederland: Hogere prijzen Spaans steenfruit door beperkt aanbod

In Nederland is de vraag naar het Spaanse steenfruit aflopend. Daarbij verschuift de vraag aan het seizoen traditiegetrouw meer naar andere producten. Importeurs spreken van een goed seizoen.  Ging de prijs van perziken en nectarines (4 kg gelegd) andere jaren vaak naar een niveau van 1,50-2,50 euro. Dit jaar gingen we niet onder de 3,50 euro en de prijs van paraguayo's was met een niveau van 5,50 - 7 euro (5 kilo) helemaal goed. Ook de aanvoer van abrikozen was dit jaar beperkt. Het Spaanse kersenseizoen was vooral bij de start kwalitatief niet helemaal gunstig. Later werd de kwaliteit wel beter en kon er ook weer wat verdiend worden

De oorzaak van de goede prijzen valt te verklaren door de hagelschade die het productiegebied rond Zaragoza en Llerida eerder dit jaar geteisterd heeft. Hierdoor was het aanbod Klasse I product aanzienlijk lager. Dit jaar bleek daarbij de noodzaak om de risico's te spreiden, omdat je met één leverancier dit seizoen snel uitgerangeerd zijn. Verder noemden importeurs het opvallend dat de perzik dit jaar weer aandeel won ten opzichte van de paraguayo, nadat de platte perzik jaren steeds meer aandeel inpikte. Wel zijn de paraguyao's in de zogeheten donutschalen erg in trek.

 

Australië mikt op Chinese markt

Het seizoen loopt van november tot maart. Afgelopen seizoen droegen nieuwe protocollen en een verbeterd groeiseizoen bij aan de export van Australisch steenfruit naar China. Het volume voor die markt steeg met 167% ten opzichte van het voorgaande jaar. Volgens Summerfruit Australia tonen de cijfers tot maart 2018 de aanvulling van perziken en pruimen laten zien. Australië kreeg toegang tot de Chinese markt voor al het steenfruit in november 2017. Het seizoen 2018/2019 is het eerste seizoen dat al het steenfruit toegang heeft tot China, daarom zijn de verwachtingen hoog gespannen.

In het jaar tot juni 2017 stond de oogst op 126.177 ton steenfruit met een waarde van 386,1 miljoen dollar. Dat volume bestaat uit abrikozen (7.163), perziken en nectarines (92.017 ton) en pruimen (26.997 ton). De nectarines blijven de markt domineren.

In Nieuw-Zeeland verliep de markt niet zo sterk als in het voorgaande jaar, al herstelde de export van nectarines, perziken en pruimen.

 

VS: seizoen Californië bijna voorbij

Het seizoen in Californië is zo goed als voorbij. Telers plukken en verpakken het laatste fruit. Naar verwachting eindigt het seizoen in de komende weken. De import neemt dan langzaam de markt over. Het seizoen was tamelijk stabiel, zonder uitschieters naar boven of beneden. Telers kijken tevreden terug op de kwaliteit van het fruit. Na een trage start groeide het volume in de zomermaanden, wat resulteerde in een goede aanvoer voor vrijwel al het steenfruit. “Er waren momenten met iets lagere prijzen, maar over het algemeen was het een goed seizoen,” vat een handelaar samen. Met de start van het druivenseizoen neemt de schapruimte voor steenfruit af.

 

Chinese vraag Canadese kersen uitstekend

British Columbia kijkt tevreden terug op het kersenseizoen. Het seizoen eindigde op 23 augustus. door de hitte rijpte het fruit snel en was het een relatief korter seizoen. De Canadese kersentelers profiteren van de handelsoorlog tussen de VS en China. Chinese importeurs kiezen voor Canadese kersen. Naast China hebben de Canadese exporteurs markten wereldwijd die de kersen ontvangen. In het rijtje staan onder andere Thailand, VS, Vietnam, Maleisië, Europa, Singapore, Verenigde Arabische Emiraten en Japan.

 

China: grote oogst druk prijzen

De oogst van perziken en nectarines was groter dan normaal, dankzij de gunstige weersomstandigheden en nieuwe boomgaarden in het oosten die in productie kwamen. Dankzij het hete en zonnige weer bevatten de perziken dit jaar een hoger brix niveau. De oogst is groter dan vorig jaar. De prijs voor perziken was als gevolg van het grote volume niet bijzonder goed. Doordat veel perziken tegelijk op de markt kwamen, kelderde de prijs. Importperziken en de Chinese honing perzik verkochten eerder in het jaar tegen betere prijzen. In die periode was er meer vraag dan aanbod.

Kersen zijn populair in China. De import van dit fruit stijgt jaarlijks. China is de grootse importeur van Chileense kersen, maar Australische bedrijven hebben nu ook toegang gekregen tot de Chinese steenfruitmarkt.

 

Zuid-Afrika: aanhoudende kou kan probleem worden

Telers in Westkaap verwachten een goed steenfruitseizoen na een natte en koude winter. De kou kwam laat en houdt nog steeds aan. Eerder deze week viel er sneeuw in de regio en de regen valt sporadisch. Telers hopen op zonneschijn zodat het bloeiseizoen goed verloopt voor de bomen die nog in bloei staan.

Perziken en nectarines bloeiden dit jaar 10 tot 14 dagen eerder dan normaal en telers in sommige gebieden zijn bezorgd over de aanhoudende koude en natte weer. Als de zon niet snel gaat schijnen, kan dat gevolgen hebben voor de oogst. De eerste nectarines worden in de komende drie tot vier weken verwacht. Dan komen de vroege regio’s, zoals Wolseley aan de markt. De vooruitzichten zijn goed. In sommige gebieden met latere rassen, zoals Koue Bokkeveld, is een late vorstperiode nog mogelijk. De belangrijkste waterreservoirs in de Westkaap zijn samen voor 72,2% gevuld en ook de eigen watervoorziening van telers is goed gevuld deze winter.