Deense teler zet 75 ton aan misvormde tomaten af

Een teler in Odense in Denemarken heeft een oplossing gevonden voor heet overschot aan Deense tomaten van dit jaar. De opbrengst van de Deense tomatenoogst is dit jaar fors toegenomen door het warme zomerweer..

Alfred Pedersen & Son is een van de twee teeltbedrijven die deelnemen aan een initiatief dat eerder dit jaar is opgezet door de non-profit-organisatie Stop Spild Af Mad ("Stop met voedselverspilling"). Het initiatief is een poging om verspilling tegen te gaan en draait om het afzetten van misvormde AGF. De AGF wijkt qua vorm af van conventionele AGF, maar is nog steeds perfect geschikt voor consumptie.

Aan de hand van dit initiatief is in mei een overeenkomst opgesteld met de supermarktketens Salling Groups and Rema 1000. Groenten die normaal als overschot zouden zijn weggegooid, worden nu tegen kortingsprijzen bij de filialen van de ketens aangeboden. Per verkocht stuk groente of fruit wordt 3 eurocent gedoneerd aan Stop Spild Af Mad.

"We maken ons al jaren sterk om dit soort groente in Deense supermarkten aan te bieden. Het zorgt ervoor dat verspilling in de leveringsketen wordt tegengegaan en zorgt ook voor groei in de supermarktsector," zegt Stop Spild Af Mad-oprichter Selina Juul. "Na tien jaar aan overleg over voedselverspilling weet ik zeker dat dat de Deense consument klaar is voor misvormde groente in supermarktschappen."

Consumenten lopen met name warm voor misvormde tomaten. De tomaten worden zowel als versproduct als in de vorm van ketchup afgezet. Sinds mei is er door Alfred Pedersen & Son in totaal voor 75 ton aan misvormde tomaten verkocht. 50 ton hiervan, oftewel 100.000 trays, betreft verse tomaten. De rest is vermarkt als ketchup.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018