Mexico begeeft zich op de markt voor bioplastics

Afval wordt bioplastic

Tequila, avocado's en maïs blijken waardevolle grondstoffen te zijn voor de snelgroeiende bioplasticsmarkt. Bedrijven zetten afval van de voedselverwerkende industrie om in producten zoals tassen, borden en zelfs auto-onderdelen. 

Bioplastics vertegenwoordigen minder dan 5% van de miljoenen tonnen plastic die er wereldwijd jaarlijks worden geproduceerd. Nu overheden en consumenten zich echter steeds meer zorgen maken over de schade die plastic toebrengt aan onze oceanen experimenteert de wetenschap met het verwerken van diverse materialen, variërend van cactus tot garnalenschalen, tot alternatieve groenere plasticsoorten. 

"De hele wereld verandert en mensen vragen om deze producten," legt Scott Munguia uit, oprichter van het Mexicaanse bedrijf BIOFASE. "Het grootste struikelblok zijn de hoge kosten die de productie van bioplastics met zich meebrengt."

Het in Michoacan gevestigde bedrijf bevindt zich in het middelpunt van de Mexicaanse avocadosector, die de grootste ter wereld is. BIOFASE verwerkt dagelijks tonnen pitten die door verwerkers weggegooid worden en maakt er rietjes en bestek van. 

Deskundigen menen dat bioplastics, die vervaardigd worden uit hernieuwbare, organische materialen, twee voordelen bieden: het omzetten van afvalmateriaal in nieuwe producten die gemakkelijker weggegooid kunnen worden dan die van traditionele plastics op oliebasis. 

Niet alle bioplastics zijn echter zo milieuvriendelijk als zij lijken, waarschuwen deskundigen. Een aantal bevat een hoog gehalte aan traditioneel plastic en afhankelijk van het gebruik en de bestanddelen zijn deze mogelijk niet biologisch afbreekbaar of composteerbaar, hetgeen de vernietiging ervan tot een uitdaging maakt. 

Reuters.com bericht dat de plasticproductie de komende twintig jaar zal verdubbelen, wat de bezorgdheid over de acht tot vijftien miljoen ton plastic die volgens de Verenigde Naties nu al elk jaar in de oceanen gedumpt worden alleen maar doet toenemen. 

 

 

 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018