"Terugkoelcapaciteit van gigantisch belang voor export naar verre bestemmingen"

Broccoli van Stan Hage op het bordje van Amerikaanse leger in IrakTholen - De broccoli die de Amerikaanse soldaten in Irak 's avonds krijgen voorgeschoteld, wordt bij broccoliteler Stan Hage in het Brabantse Steenbergen geteeld. "Dat gebeurt via handelshuis Hispafruit. Maar onze broccoli gaat ook naar Dubai, Griekenland, Italië, Turkije, Cyprus en Oost-Europa", vertelt Stan, met een areaal van 250 hectare verreweg de grootste broccoliteler van Nederland.


Broccoli op ijs

Hage's broccoli is ideaal voor de export naar verre bestemmingen. Zes jaar geleden startte hij met 'broccoli op ijs'. De broccoliteler uit Steenbergen heeft de capaciteit om dagelijks 50 pallets broccoli op ijs te leveren. "Met name voor de export naar verre bestemmingen is de terugkoelcapaciteit van verschrikkelijk groot belang. Wij hebben fors geïnvesteerd in koeling. Binnen acht uur kunnen wij de broccoli terugkoelen van 30°C tot 1°C in het hart van de steel. Wij zijn de enige die dat garanderen", vertelt Stan.


Stan in de koeling

Het broccoliseizoen is inmiddels een maandje oud. Door een nieuw broccoliras waren veel Nederlandse broccolitelers in staat om de oogst een week te vervroegen. "De broccolimarkt was de eerste weken goed. De broccoli liep vlot weg", vertelt Stan tevreden. Samen met andere Greenery-telers betaalt Hage zelf een aanbodsmanager (Peter Hanse) om de aanvoer te overzien. "Daar hebben we de laatste jaren fors in geïnvesteerd. Peter verzorgt de planning en verdeling van de bestellingen. We kunnen ruim vooraf voorzien wanneer er een piek aanvoerpiek zit aan te komen. Daar kunnen we bijvoorbeeld met winkelacties op inspelen en onder elkaar als teler met producten schuiven."Afgelopen week ging er bij Hage maar liefst 160 ton broccoli weg. In een gemiddelde week is dat 120 ton. Het personeelsbestand van de broccoliteler is dan ook fors. Op het erf van Hage zitten 30 Poolse werknemers gehuisvest, de rest woont in het nabijgelegen dorp. "We hebben drie oogstploegen van acht man, twee groepen van tien man in de verwerking en ook nog eens uitzendkrachten hier lopen", vertelt Stan, die samen met zijn vriendin het bedrijf leidt.


De verwerkingsploeg

Stan is op de hoogte van de rassen die veredelingsbedrijven ontwikkelen om in de nabije jaren mechanisch te oogsten. "De ontwikkeling van nieuwe rassen houd ik nauwlettend in de gaten. Voorwaarde is wel dat de nieuwe rassen het hele scala van vroege tot late rassen hebben, die kwalitatief niet voor de huidige onder doen.", stelt Stan Hage. "Onze afnemers neigen naar een broccoli van 500 gram."De bedrijfslocatie in Steenbergen is volgens Stan ideaal. "We zitten kort bij Barendrecht, Westland en Breda. Ook kan er op logistiek gebied veel gecombineerd worden met de Zeeuwse mosselen en uien." De laatste twee jaar is het areaal van Hage niet uitgebreid, maar volgens Stan is met het areaal ook niet alles gezegd. "Of we 9 of 17 ton broccoli per hectare oogsten, is belangrijker dan een paar hectare meer. We zijn de afgelopen twee jaar dan wel niet gegroeid in areaal, maar de opbrengsten stijgen nog steeds!"Voor meer informatie:
Stan Hage
Hage CC Broccoli Teelt en Verwerking
Dinteloordseweg 2
4651 RB Steenbergen
Tel: 0167-540210

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier© AGF.nl 2019