Koningszwam en Nameko beperkt verkrijgbaar

Schaarste aan exotische paddenstoelen vanwege hete zomer

De hoge temperaturen van de afgelopen zomer hebben hun weerslag gehad op de verkrijgbaarheid van diverse gewassen en zo ook op die van exotische paddenstoelen volgens een Zwitserse teler en handelaar.


De afzet van koningszwam laat een duidelijke groei zien

De Zwitserse markt kampt momenteel met een tekort aan paddenstoelen en dat komt zelden voor. Als gevolg van de weersomstandigheden zijn er ook geen grote volumes in het buitenland beschikbaar. De hoeveelheden koningszwam en Nameko uit Nederland en Duitsland zijn zeer klein. Tegelijkertijd groeit de teelt van deze twee paddenstoelen in Oost-Europa in een rap tempo, voornamelijk aangejaagd door Poolse telers. "In Zwitserland hebben deze telers momenteel weinig invloed op de prijzen van exotische paddenstoelen. De druk op Portobellotellotelers is op dit moment groter," aldus de Zwitserse teler en handelaar.


Shiitake paddenstoelen

Gestage groei van de afzet
De West-Europese markt voor exotische paddenstoelen is de laatste jaren gestaag gegroeid. In Zwitserland zijn twee telers gespecialiseerd in de teelt van exotische paddenstoelen en zij kunnen voorzien in de binnenlandse vraag. Daarnaast wordt er ook nog een paar ton naar landen zoals Oostenrijk, Duitsland en Italië geëxporteerd. "We zien dat de jaarlijkse afzet van de koningszwam de grootste groei doormaakt. Over het algemeen groeit de afzet van exotische paddenstoelen in Zwitserland ieder jaar en deze wordt momenteel gedekt door de twee grote telers," aldus de Zwitser. 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018