Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overproschotten drukken stemming Europese markt

Overzicht wereldmarkt ananas

Overschotten, lage prijzen, weinig vraag: in Duitsland wordt de ananasmarkt zelfs als catastrofaal omschreven. Toch lijkt die situatie alleen voorbehouden aan het Europese continent. Net buiten Europa, in Israël, noteren ananas structureel torenhoge prijzen en ook verder van het continent is de markt beter. Toch maken Zuid-Amerikaanse producenten zich zorgen over de gevolgen van overschotten in de toekomst. We maken een balans op van de situatie in enkele landen wereldwijd.

Nederland: Lichte opleving na dramatische markt
De ananasmarkt verliep zowel in de programma's als op de spot markt de afgelopen drie weken dramatisch, met verkoopprijzen tussen de 3,50 en 4,50 euro. Sinds vorige week heeft er een lichte opleving plaatsgevonden in de vraag en verkoop. Prijzen gingen naar 6 euro toe en voor week 30 verwachten importeurs prijzen in de vrije markt tussen de 6,50 en 7,50 euro. Door het gat na de natural flowering in Costa Rica worden er vanaf augustus prijzen rond de 8 euro verwacht. Importeurs spreken de hoop uit dat door de zomerse temperaturen de ananasconsumptie in Europa ook zal verhogen.

Catastrofe op Duitse markt
De Duitse ananasmarkt is momenteel catastrofaal. Er is de laatste weken een overvloed aan volumes uit vooral Costa Rica, aangevuld met product uit onder meer Colombia. Vanaf begin juni is deze situatie duidelijk te merken. Desondanks geven de handelaren aan gezien de omstandigheden relatief tevreden te zijn met de huidige prijzen. Voor de komende weken is echter behoorlijke regen voorspeld in de Midden-Amerikaanse teeltgebieden, waardoor er naar alle waarschijnlijkheid kleinere volumes beschikbaar zijn (in mindere kwaliteit). De handelaren hopen als gevolg daarvan op een kleine stabilisatie dan wel opleving van de markt.

Sinds enkele jaren merken de handelaren dat de consumptie van ananas terugloopt. De opbrengst per hectare stijgt daarentegen wel geleidelijk, waardoor er een zekere prijsdruk ontstaat. De vraag naar nicheproducten zoals Crownless ananas is echter wel stabiel. Andere varianten zoals bio-ananas en baby-ananas spelen echter nauwelijks een rol binnen de retail en vindt men enkel bij specialistische groothandelaren.



Frankrijk: Balans vraag en aanbod zorgt voor goede prijzen
In Frankrijk zijn vraag en aanbod mooi in evenwicht. Een handelaar op Rungis vertelt: "Het is belangrijk om niet te veel ananassen aan te bieden. Op dit moment is de marktsituatie stabiel. De ananassen gaan weg voor goede prijzen (€2,20 - €2,30 per kilo). Op dit moment biedt de handelaar Costa Ricaans, Colombiaans en Ecuadoraanse ananassen aan. Deze worden allemaal vervoerd per vliegtuig.

Prijzen Italië laag door concurrentie zomerfruit
In tegenstelling tot voorgaande jaren waarin er problemen gemeld werden in de productie, ligt de aanvoer weer op een normaal niveau. Er lijkt zelfs sprake van een overschot te zijn. De prijzen zijn door het hele land iets te laag, maar dat is niet vreemd aangezien het seizoen voor het zomerfruit in volle gang is. Consumenten verkiezen dit fruit boven de import. In vergelijking met andere jaren zijn er geen uitzonderlijke situaties te zien, afgezien van de stagnatie in de vraag. De prijzen lopen aardig uiteen. Grote multinationals bieden het fruit aan tegen een prijs van 7,50 tot 8 euro per doos, maar er zijn handelaren die daar onder zitten met 5 euro per doos. Voor de markt is het momenteel afwachten hoe die zich hersteld. Ananas wordt jaarrond geconsumeerd en heeft daardoor de mogelijkheid om van deze dip te herstellen.

Ananas luxeproduct in Israël
Ananas is een luxeproduct in Israël met een prijs van 9 tot 10 euro per kilo. Daarmee betalen de Israëli's een van de hoogste prijzen wereldwijd voor ananas. Die situatie is de laatste jaren niet veranderd doordat de ananas langzaam aan populariteit wint. Daardoor is er meer aandacht voor de situatie met de hoge prijzen in de media.
De belangrijkste oorzaken voor de hoge prijs zijn de importbeperkingen en de beperkte binnenlandse teelt. Van de 4.000 ton ananas die jaarlijks geconsumeerd wordt in Israël, wordt rond de 500 ton geïmporteerd, vooral uit Centraal-Amerika en Zuid-Afrika. Importbeperkingen zijn ingesteld om de risico's op import van ziektes te beperken. Import is alleen in bewerkte (gesneden) vorm toegestaan, wat de houdbaarheid aardig beperkt en de transportkosten aanzienlijk verhoogd.
De lokale telers leveren de meeste ananas. De teelt is te vinden in het oosten van de Jordaanvallei en de noordelijke kustgebieden. Ondanks de goede klimatologische omstandigheden kampen telers met hoge irrigatiekosten. Daar bovenop is ananas een tweejaarlijks gewas, wat de situatie voor telers niet verbeterd.

De afgelopen jaren wordt er door telers en de overheid geïnvesteerd om rassen en teeltmethoden te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen het klimaat. De kasteelt op bedden waarbij in de zomer gekoeld kan worden is de meest geavanceerde ontwikkeling op dit moment. Dit blijft echter een dure optie met slechts een kleine verbetering. Tot er aanzienlijke verbetering geboekt wordt op dit vlak, zal de marktsituatie niet snel veranderen.

Zuid-Afrika: veel regen resulteert in grote oogst
De ananasteelt is geconcentreerd rond Hluhluwe, noordelijk KwaZulu-Natal, en in het subtropische Oostkaap. Het meest geteelde ras is de Queen ananas. Voldoende en frequente regen hebben de oogst groter doen uitvallen waardoor er een overaanbod is ontstaan en de prijzen onder druk staan. Een doos met 10 stuks brengt tussen de 35 en 40 ZAR (2,26-2,58 euro) op. De kleinere maten (14) kosten 25 tot 30 ZAR (1,60-193 euro). Grote maten zijn de laatste trend in de markt, waardoor een tekort ontstaan is aan kleine kalibers voor de export naar Dubai, Saoedi-Arabië en de VS.

Colombia wil ananasexport opkrikken
Ananas staat op een lijst met producten met een exportpotentie die overheid heeft samengesteld. Dat betekent dat er vanuit de overheid geïnvesteerd wordt in deze markt. Voor dit jaar wordt een productie van 950.000 ton geraamd. In mei werd een handelsakkoord getekend waarmee de Colombiaanse ananas toegang kreeg tot Argentinië. Daarmee zette de Colombiaanse regering een stap om het exportpotentieel uit te bouwen en de markt te diversifiëren.

Het grootste deel van de oogst (49%) wordt vers op de binnenlandse markt afgezet. Nog eens 49% vindt zijn weg naar de industrie in Colombia voor sappen, jam, siroop en dergelijke. De resterende 2% wordt geëxporteerd. Volgens cijfers van het ministerie is het areaal tussen 2014 en 2017 met 32% gestegen, terwijl de opbrengst met 3% toenam. Vorig jaar werd er voor 11 miljoen dollar aan ananas geëxporteerd, bijna 10% meer dan in 2016. Dit jaar steeg de export in het eerste kwartaal met 4% naar 2,5 miljoen dollar. Het land heeft toegang tot onder andere Chili, Nederland, Verenigde Staten, Frankrijk en Italië.

Ecuador: zorgen om overschot in wereldmarkt
Het Europese zomerfruit vormt een grote concurrent voor de Ecuadoraanse exporteurs. "Ik begrijp dat consumenten in Europa de voorkeur geven aan lokaal fruit tijdens de zomermaanden, maar het maakt de export van tropisch fruit lastig," aldus een handelaar. Ecuador is in vergelijking met Costa Rica een kleine speler in de markt. Het areaal telt zo'n 6.000 hectare. In april begint de bloei van de ananasplanten, dat duurt doorgaans tot mei, begin juni. De vraag uit Europa is tijdens de zomermaanden laag. Dit jaar is er echter veel volume beschikbaar, wat resulteert in bodemprijzen. Een handelaar hoopt dat de prijzen vanaf begin augustus de weg omhoog weer zullen vinden. Vorig jaar herstelde de prijs zich echter niet, dus de angst bestaat dat dit scenario zich herhaald. Een handelaar maakt zich zorgen over het groeiende areaal wereldwijd. In verschillende landen stijgt het areaal jaarlijks. Hoewel de vraag ook toeneemt, zijn die groeicijfers minder groot dan de stijging in areaal. Een oplossing ligt in een goede risicospreiding over verschillende markten.

Ecuador staat niet bekend om de ananasteelt, maar volgens een handelaar doet het fruit zeker niet onder voor de Costa Ricaanse oogst.

Mexico: langer seizoen bio-ananas dan verwacht
Na een seizoen dat langer duurde dan gedacht, is er momenteel een verschuiving in productiegebieden voor biologische ananas te zien. Het seizoen voor de bio-ananas is ongekend lang. Normaal worden de laatste ananas tussen 25 juni en 5 juli geladen, maar dit jaar werd in de week van 16 juli nog verscheept. De oogst verschuift naar de regio Yucatan, dat naar verwachting tot december aan de markt blijft. Het Noord-Amerikaanse land wordt beconcurreert vanuit Centraal-Amerikaanse landen en in de VS is er ook aanvoer van Hawaii.

De vraag naar bio-ananas is goed in de VS. "We zien de grootste vraag in het noordwesten van de oostkust," vertelt een Amerikaanse importeur. Daarnaast zijn de Midwest en Southwest ook regio's met een groeiende vraag. Door de overgang van de seizoenen lopen de prijzen iets op. "Het is een kleine opleving van een dollar of twee," vervolgt de Amerikaanse importeur.

Cubaanse teelt hersteld na orkaan Irma
In de provincie Ciego de Avilla wordt geïnvesteerd in meer dan 600 hectare ananasteelt en de verhoging van de productie. In de provincie geven telers en de overheid de voorrang aan de ananasteelt en de ontwikkeling van exportmarkten. Het gebied werd getroffen door orkaan Irma, maar de laatste maanden is de teelt goed hersteld. MD-2, het populaire ras voor de Europese markt, wordt sinds 2012 in dit deel van Cuba geteeld. Ook de Spaanse rode ananas, die ook in andere provincies geteeld wordt, is in de regio te vinden.

China: veel ananas beschikbaar
Momenteel is er veel ananas beschikbaar op de Chinese markt. Door het goede weer dit jaar is de oogst veel groter dan vorig jaar en met een goede kwaliteit. Het weer speelde sommige telers vorig seizoen parten, wat tot verliezen leidde. Het seizoen op Taiwan startte in maart en eindigt in juli. Het seizoen kende een goede start met mooie prijzen, maar na het Qingming festival in april kwam ook ananas uit Filipijnen en Hainan aan de markt. Daardoor ontstond een overschot, wat negatief uitpakte voor de prijzen. Vooral de prijzen op de groothandelsmarkten daalden, bij de retail bleven de prijzen stabieler. In het algemeen is er meer interesse in import van ananas. Verschillende importeurs geven aan in het komende jaar het assortiment te willen uitbreiden met overzeese ananas.

Australië: goede winteroogst doet prijzen dalen
Hoewel de markt voor ananas doorgaans piekt in de zomermaanden op het zuidelijk halfrond, met een absolute piek rond de kerstdagen, is het fruit jaarrond beschikbaar. Sommige telers in Queensland hebben een grote oogst in juli, wat betekent dat er momenteel een groot volume beschikbaar is in de winkels door het land. "Dit jaar hebben we goede teeltomstandigheden gezien en hebben we een goede winteroogst," vertelt een handelaar.

Jaarlijks worden er ongeveer 35 miljoen ananas geoogst in Australië, waarvan het grootste deel in het zuidoosten en noorden van Queensland geteeld wordt. Om de consumptie en de vraag te vergroten investeren telers in campagnes met de winteroogst. In het boekjaar 2017 (eindigend in juni) werd 77.482 ton ananas geoogst, dat blijkt uit de laatste cijfers van Hort Innovation. Daarvan werd 41% aan de industrie geleverd. Het volume viel dat jaar iets lager uit, maar de waarde steeg met 3% naar 54,2 miljoen dollar. Alle ananas wordt op de binnenlandse markt verkocht en er wordt geen ananas ingevoerd.