Italiaanse watermeloenen beleven geen goede tijden

Het zijn geen goede tijden voor de watermeloen. "Er is veel product, zowel op nationaal als internationaal niveau. De kwaliteit is uitstekend, maar de markt werkt niet mee met als gevolg dat de prijzen laag zijn." Dat zegt Luca Brusadelli, directeur van de Mercato AgroAlimentare di Padova (MAAP).Tegenwoordig zijn de gezinnen in Italië een stuk minder groot dan vroeger met als gevolg dat een watermeloen van 15 kilo simpelweg niet meer kan worden geconsumeerd. Een andere factor die mogelijk zou kunnen bijdragen aan de problemen omtrent de watermeloen is het feit dat het afval slechts één of twee keer per week wordt opgehaald, wat betekent dat de kleine afvalzakjes in de prullenbakken al snel vol zitten. Het is dan bijna onmogelijk om ook nog eens de schil van 15 kilo watermeloen in deze zakken te gooien. En om dan nog maar te zwijgen over het ongedierte.Ook het steenfruit beleeft een teleurstellend seizoen. "Er is een gebrek aan product en de prijs is vrij laag. De telers hadden op meer gehoopt."

Gelukkig gaat het wel goed met de aardappelen en uien. Deze staan te boek als goedkoop en weinig winstgevend maar dit seizoen is er al 20% meer geoogst dan voorgaande seizoenen.

Tijdens zijn toespraak, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de MAAP, vatte Brusadelli de koe bij de horens. Hij richtte zich tot de oudere generatie(s): "Als we innovaties voorstellen, zeg dan nooit nee. Vertrouw het, geef het een kans. Het is moeilijk om jong te zijn in bepaalde sectoren, maar achter de deze ideeën zit een bepaalde logica. De wereld draait en we moeten rennen om haar bij te houden."

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018