Daniel Blanco van het Spaanse Mogalla:

"60% van ons steenfruit is verloren gegaan"

"Dit seizoen wordt behoorlijk gekenmerkt door het weer dat we in de lente hebben gehad: de vele regen en lage temperaturen in de maanden maart en april, samen met de hagelstormen die we een paar dagen voor het begin van de oogst hebben gehad, hebben geleid tot een aanzienlijke daling van de verwachte volumes voor dit seizoen. In ons specifieke geval kunnen we spreken van een verlies van meer dan 60% voor abrikozen en Paraguayo-perziken", zegt Daniel Blanco, commercieel directeur van Mogalla, dat zijn fruit teelt in Andalusië en Extremadura.


Aan het begin van het seizoen, begin mei, is het steenfruit dat in de Extremaduran-provincie Badajoz gegroeid het meest getroffen, aldus de teler en exporteur. "Later zijn ook door andere gebieden zwaar door het weer getroffen, zoals Lleida en Huesca, waar net als in onze streek hevige regen en hagel is gevallen."

Rekening houdend met het feit dat de meeste teeltgebieden te maken hebben gehad met een meer significante daling van de teelt dan was verwacht en met de vertragingen bij de oogst, waren er problemen om aan de vraag te voldoen. "Voordat het seizoen was begonnen, was er al de verwachting dat er lagere volumes zouden zijn vanwege een slechte vruchtzetting en bloei. Er waren ook vertragingen in de oogst voorspeld, maar wat ons ongetwijfeld het meest heeft getroffen, waren de hagelstormen die we een paar dagen voor het begin van de oogst hebben gehad. Uiteraard heeft dit een negatief effect gehad op de verkoopprogramma's en heeft het de oogst en het gebruik van het fruit in de weg gestaan. "Kortom, het was een moeilijk seizoen", aldus Daniel Blanco.

Ondanks al deze omstandigheden zegt de commercieel directeur van Mogalla dat de prijzen niet zijn verbeterd, aangezien er sinds het begin van het seizoen een dalende trend is door de overlapping van verschillende vroege teeltgebieden, zoals in voorgaande jaren al werd waargenomen.

"Murcia en Alicante hebben een geweldige productie gehad, waardoor de prijzen vanaf het begin snel zijn gedaald." Zoals elk jaar beginnen de prijzen van vroeg fruit op redelijke niveaus, maar zodra het volume begint te groeien, als gevolg van het grote aantal geplante bomen en de temperatuurstijgingen die op bepaalde momenten in mei worden gemeten, verliezen de leveranciers hun onderhandelingspositie helemaal."

"Over het algemeen zien we de afgelopen jaren een aanzienlijke toename van het aanbod van vroeg fruit in Spanje, evenals overlappingen tussen de verschillende teeltgebieden." Een paar jaar geleden kwam het fruit geleidelijker op de markt, dus had elk gebied (Murcia, Sevilla, Badajoz, Lleida, enz.) een eigen periode. Dit is niet meer het geval. Fruit van dezelfde variëteit afkomstig uit verschillende delen van Spanje is nu tegelijkertijd verkrijgbaar. We zien ook stijgingen in het aanbod van steenfruit uit andere landen, zoals Frankrijk en Italië, die ook elk jaar eerder beginnen. Hierdoor krijgen de markten eerder last van overaanbod."

 

Voor meer informatie:
Daniel Blanco
Mogalla S.A.T.
Carretera Sevilla – Ayamonte, km 104.
Huelva, Andalusia. Spain.
T: +34 954 934 272
M: +34 600 422 318
danielblanco@mogalla.com
www.mogalla.comPublicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018