Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt steenfruit

Europese steenfruittelers lijken dit jaar eindelijk weer eens geld te verdienen. Met uitzondering van Griekenland valt overal de productie een stuk lager uit. Dit resulteert in opvallend goede prijzen voor het Spaanse steenfruit. Vanuit Zuid-Afrika worden de laatste pruimen naar Europa gestuurd, maar ook daar is wat onbegrip bij de Europese afnemers over de hoge prijzen. In South Carolina is de oogst juist weer op niveau na een enorm lage productie vorig jaar.



Spanje: Volledig tegengesteld jaar met hoge prijzen en tekorten
Spanje kent dit jaar een volledig andere steenfruitcampagne dan 2017. Waar er vorig jaar een overaanbod was en dit resulteerde in rampzalige prijzen en rendementen, hebben dit jaar alle producerende regio's een vertraagde oogst en lagere volumes, waardoor dit jaar de afzet vlotter verloopt en het soms zelfs moeilijk is om aan de vraag te voldoen.

Zo werd Murcia, de grootste productieregio voor vroeg steenfruit, fors getroffen door regen- en hagelstormen. Als gevolg hiervan werden aanzienlijk minder abrikozen, perziken, paraguayis, nectarines en pruimen geoogst. Dit had veel effect op andere producerende regio's zoals Sevilla en Huelva omdat de markt relatief leeg was. Exporteurs hebben dit jaar dan ook problemen gehad om aan alle vraag in Europa te kunnen voldoen, hierdoor is de export naar derde landen helemaal beperkt gebleven.

In Huelva kenmerkte het vroege steenfruitseizoen uit de kassen zich door weinig concurrentie en goede prijzen. "We hebben aanzienlijk minder problemen gehad dan andere jaren", verklaart een exporteur. "We dachten dat we een late oogst hadden, maar in vergelijking met Murcia en Sevilla waren we nog vroeg in productie. Dit gaf veel ruimte op de markt en doordat we in kassen telen, zijn we niet beïnvloed door regen en hagel. De prijzen zijn vergelijkbaar met vorig jaar, alleen bleef de gebruikelijke prijsval in mei dit jaar uit. De tekorten zullen naar verwachting in elk geval aanblijven tot de oogst uit Extremadura en Lleida op de markt arriveert. De buitenteelt is inmiddels laat en met lagere volumes, gestart.

In Sevilla startte het seizoen tien dagen later en ook met lagere volumes vanwege de regenval. Sevilla produceert voornamelijk perziken, nectarines en pluots. De campagne zal nog drie a vier weken duren. De prijzen zijn hoog in vergelijking met vorig jaar, na een aantal slechte seizoenen op rij. Na afloop van het seizoen zal blijken of de goede prijzen de verloren kilo's compenseren.

Extremadura is gespecialiseerd in de pruimenteelt en de belangrijkste Spaanse producent van dit fruit. De oogst is dit jaar zo'n vijftien dagen later, wat ook geldt voor de abrikozen, perziken en nectarines. Er wordt een productiedaling van zo'n 40% verwacht, waardoor er een tekort naar pruimen zal ontstaan. De vroegste pruimenvariëteiten kregen in de bloeiperiode vorst over zich heen en bij de latere variëteiten verhinderden overmatige regenval en hagel de zetting. Ook variëteiten als Fortuna, die anders nooit problemen hebben, lijken in de problemen te komen. Chili was enkele weken geleden al gestopt met de pruimenexport en ook het Zuid-Afrikaanse seizoen is afgesloten, dus er vallen wat gaten in de markt. De komende drie weken zal er sowieso een lage beschikbaarheid zijn en zullen de prijzen naar verwachting zeer hoog zijn. Hierdoor zullen de producenten en exporteurs voornamelijk de Europese bestemmingen bedienen en overzeese bestemmingen met hoge risico's zoals het onlangs geopende China eerder links laten liggen. Extremadura is samen met Murcia de regio die het meest geleden heeft onder de regen en hagelstormen. Gezien de verwachte storm volgende week, zullen er waarschijnlijk opnieuw grote productiedalingen ontstaan.

De fruitoogst in Catalonië is 8-10 dagen later en hier wordt een productiedaling van 17% verwacht (471.430 ton). Het volume perziken is hier 13% lager (114.250 ton) en de paraguayo-oogst zal naar verwachting 18% lager zijn (127.560 ton). Bij nectarines wordt een daling van 19% verwacht (207.310 ton) en de productie van de pavia's zal met 12% dalen naar 22.310 ton. Deze productiedaling is het gevolg van een aantal factoren, waaronder een schaarse, onregelmatige en lange bloeiperiode, gevolgd door problemen met de vruchtzetting. Ook de impact van de nachtvorst in februari en maart kan niet onvermeld blijven (vooral voor de vroege rassen), net als de hagelbuien in april en mei. Gezien het lagere aantal stuks fruit per boom, zal het steenfruit naar verwachting grotere maten geven. Verder is de daling van 2% in het areaal perziken en nectarines vermeldenswaardig. Vooral het areaal platte perziken is gedaald, terwijl het areaal ronde perziken juist is toegenomen.

Vanuit Aragon wordt een vertraging van zo'n 15 dagen gemeld. Van al het steenfruit wordt een productiedaling van zo'n 15% verwacht, met uitzondering van de kersen, die met een grotere productie komen.

Italië: Daling in productie zorgt voor optimisme
De Italiaanse steenfruitmarkt heeft te kampen met de gevolgen van het klimaat en de consumptie die moeilijk omhoog te krijgen is. Maar omdat de beschikbare volumes lager zijn dan 2017 is er toch enig optimisme op de Italiaanse markt. De productieprognoses voor perziken en nectarines bevestigen de veronderstelde daling van begin mei. In totaal wordt er een productie van 3.670.000 ton verwacht, 8% minder dan in 2017. Exclusief de percoca-perziken die vooral voor de verwerkende industrie bestemd zijn, bedraagt de daling zelfs 11%. Griekenland is het enige land met een stijging (+20%), maar dit effect op de Europese markt is beperkt omdat deze stijging vooral gaat om de genoemde percoca-perziken. Italië verwacht een daling van 16% ten opzichte van vorig jaar, in het zuiden ligt dit percentage zelfs boven de 20%. Men heeft ook minder problemen om de altijd lastige kleine maten perziken en nectarines op de markt te brengen, want de maatsorteringen zijn voornamelijk groot (A, AA, AAA). Overigens is er een goede vraag vanuit Polen en Scandinavië voor de middelgrote en kleine maten. De verkoop verloopt redelijk vlot en voor de komende twee weken worden er, weersextremen daargelaten, geen grote veranderingen verwacht. Om het venster te verlengen van begin mei tot oktober zijn de nectarines uit Campania zowel afkomstig van de kas als de vollegrondsproductie. Handelaren maken zich niet druk om de Spaanse aanvoer, wel zijn de Griekse exporteurs agressiever op de markt actief.

De Italiaanse markt is een netto-importeur van Saturn-perziken (paraguayo's). Hoewel de traditionele perziken hun aantrekkingskracht op de Italiaanse consumenten verliezen, blijven deze platte perziken het goed doen. Daarbij hebben ze veelal een uniforme smaak en dat verschilt van de traditionele perziken die behoorlijk wisselen van smaak. In de eerste jaren ontwikkelde Italië een aantal succesvolle paraguayorassen, maar de markt wordt nog altijd gedomineerd door Spanje. Het segment platterina's krijgt niet voor elkaar wat de paraguayo's wel lukt en zij vertegenwoordigen slechts 5% van het 'platte' segment. Inmiddels is de productie in de Italiaanse regio Marche gestart met kleine volumes. Dit seizoen zal rond 15-20 augustus tot een einde komen. Er worden lagere volumes verwacht, vanwege verliezen in het vroege segment.

Aangezien de abrikozenproductie 30-40% lager is dan vorig jaar, wordt ook hiervoor een betere start verwacht. Het zuiden van Italië is in volle oogst en in het noorden is men recent gestart. De regenbuien van de afgelopen weken zijn niet bevorderlijk geweest voor de organoleptische kwaliteit en daardoor ligt de consumptie wat lager. Nu de zon en hoge temperaturen zijn teruggekeerd, wordt er gehoopt op een marktherstel. De meeste verliezen zijn genoteerd in Basilicata vanwege de vorst eind februari. In Calabrië is het rode abrikozenseizoen gestart. Ondanks de regen en vorst tijdens de bloei is deze productie vergelijkbaar met 2017. De oogst van de vroege rassen Pricia en Tsunami is gestart op de vlakte van Sibari en binnenkort zullen ook de Orange, Orange Rubis and Rubistà gaan rijpen. Het seizoen zal in juli eindigen.

Tot slot verloopt de kersenmarkt in Italië behoorlijk, al heeft het klimaat zijn sporen nagelaten bij de vroege productie. Maar aan vraag ontbreekt het niet. Puglia is volop in productie met de topvariëteit Ferrovia, die van uitstekende kwaliteit is. De prijzen van kersen waren eind mei 2018 niet slecht. De vroege Bigarreau-kersen hadden nog wat barsten, maar de Ferrovia- en Giorgia-rassen zijn van betere kwaliteit. Wel mopperen handelaren dat de markt van kersen niet zo goed is als het andere steenfruit. De laatste jaren is het areaal fors toegenomen en dat maakt de kersenafzet er niet makkelijker op.

Frankrijk beleeft een raar seizoen
"Door de weersomstandigheden is het op de Franse markt tot nu toe erg ingewikkeld", vertelt een handelaar. "We hebben bijna nog nooit zo'n slechte meimaand gehad. Regen, hagel, temperatuurschommelingen en wind hebben de hele productie met 15 dagen vertraagd. De handel is nog niet hier nog niet van hersteld."

"Het fruit is van goede kwaliteit en heeft een goede maat, maar de consumptie ligt nog erg laag. Door de beperkte productie verwacht iedereen dat de prijzen snel zullen stijgen. Prijzen voor perziken beginnen sinds een week weer toe te nemen. Hiervoor zijn ze erg laag geweest. De verkoopprijs stabiliseert tussen de €2 en €3, afhankelijk van de maat en de variëteit."

"Abrikozen zijn in Frankrijk nog altijd populair. De eerste Spaanse variëteiten die op de Franse markt kwamen waren nog niet helemaal op het juiste smaakniveau, maar de kwaliteit begint te verbeteren. Binnenkort is ook de Franse productie verkrijgbaar."

VS: Productie South Carolina weer terug op niveau van 2016
Nadat de weersomstandigheden de oogst van 2017 hebben gedecimeerd, heeft South Carolina het huidige seizoen weer opgepakt met een flinke hoeveelheid perziken. "JW Yonce van het gelijknamige productiebedrijf uit Johnston vertelt dit jaar wat vroeger te zijn gestart na een koele winter met een gezonde bloei die overging in een warme lente. Men begon 1 mei met het inpakken en verwacht dat het seizoen tot 15 september zal duren. Na de 20% oogst die de regio vorig jaar had, worden er nu weer normale volumes verwacht.

De kwaliteit van het fruit ziet er goed uit en ook de smaak is goed. Inmiddels beginnen ook de maatsorteringen toe te nemen. Het vroege fruit was nog klein van kaliber, maar nu juni gestart is worden alle maten ingepakt. Tegelijkertijd is de vraag sterk. Yonce noemt deze zelfs nog verrassend goed, aangezien de vakantie nog niet begonnen is en de grote vraag vaak in de tweede of derde week van juni losbarst.

Tegelijkertijd levert ook Californië perziken, waardoor er een breed aanbod is van alle maten. De vroege oogst vanuit Georgia was beperkt, maar hier vandaan wordt nu wel meer beweging op de markt verwacht.

De prijzen liggen op een niveau vergelijkbaar met 2016, maar de verpakker benadrukt dat er een gestage stroom is geweest en dat vraag en aanbod niet zijn overschreden. Hoewel het bedrijf steenfruit stuurt tot aan New York, Detroit en voorbij Chicago, richt de verpakker dit jaar zijn blik meer naar het zuiden. Oorzaak hiervan zijn de gestegen vrachtkosten en de nieuwe truckwetgeving die ertoe dwingt dat het product later arriveert op plaats van bestemming.

Zuid-Afrika: weerstand in Europa tegen hoge pruimenprijzen in naseizoen
Momenteel worden de laatste volumes Zuid-Afrikaanse pruimen, voornamelijk Angeleno en Flavour Fall, verscheept, maar enkele grote exporteurs hebben het seizoen al beëindigd. Zuid-Afrika kende een goed voor- en naseizoen voor de Zuid-Afrikaanse pruimen. De volumes daalden toen de vraag erg groot was. Wel was er aan het einde van het seizoen weerstand op de Europese markt tegen de hoge prijzen. Hierdoor besloten sommige exporteurs bepaalde Europese bestemmingen te vermijden en alleen de Britse supermarktprogramma's in te vullen. Het seizoen van andere steenfruitsoorten zoals perziken, nectarines, abrikozen was al eerder afgerond.

Duitsland: Schreeuwend tekort aan abrikozen
Vraag en aanbod zijn momenteel zeer uit evenwicht binnen de Duitse markt. Er is door het ongunstige weer in Zuid-Europa een schreeuwend tekort aan abrikozen, zowel uit Spanje als uit Frankrijk, waar het seizoen met ca. 10 dagen vertraging inmiddels ook is begonnen met de soorten Colorado en Pricia. Uit Spanje komt daarentegen een versterkte aanvoer aan Red Orange. Frankrijk is momenteel ongeveer 40 cent per kilo duurder dan Spanje (inkoop). In vergelijking met vorig jaar zijn de kiloprijzen ca. 50 cent hoger.

Wat betreft nectarines en perziken is er een tekort aan grote vruchten, die echter zeer geliefd zijn op de Duitse groothandelsmarkten. Binnen de retail worden de relatief kleine vruchten (o.a. de soort Morena) in diverse verpakkingen daarentegen wel goed verkocht. Aanvoer is er ook in dit segment vrijwel uitsluitend uit Spanje. Daarnaast zijn ook de paraguayos wederom op de markt: daar liggen de kiloprijzen (inkoop) momenteel rond de 2, 60 (AA).

Nederland: Topprijzen steenfruit in 2018 na dramatisch 2017
Na het prijstechnisch extreem slechte steenfruitjaar 2017 ziet de situatie er dit jaar volledig tegengesteld uit, zo vertelt een grote Hollandse importeur. Hij spreekt van hoge prijzen over de hele linie. "De aanvoer van paraguayo's verloopt redelijk normaal. De perzikenmarkt lijkt zich nu wat te nivelleren omdat Italië en Badajoz langzaam zijn opgestart, maar is bijzonder goed geweest, de pruimenproductie was eveneens vertraagd en nectarines blijven een hot item. Dit leidt tot prijzen van verpakt product die fors hoger liggen (0,60-0,70 per kilo) dan vorig jaar, toen er overigens ook wel dramatisch slechte prijzen werden gebeurd. En met het huidige zonnige weer gaat het steenfruit als zoete broodjes over de toonbank.

De aanvoer vanuit Murcia, die anders nog weleens marktverstorend kon werken, is nu al twee weken weggevallen en bleef in totaliteit hopeloos achter na de vorst. Sevilla had een redelijke oogst en heeft daarvan kunnen profiteren, maar Europees gezien kun je spreken van enorme tekorten. Alle gebieden die na Sevilla en Murcia op de markt komen, zijn twee weken vertraagd, dus deze goede markt is nog niet voorbij, verwacht de importeur. Al met al is de productie aanzienlijk lager (-25%), maar kan het jaar prijstechnisch erg leuk gaan eindigen.

België: Stevige prijzen en consumptie
Momenteel is loopt het steenfruitseizoen goed door, dit komthet goede weer in België. Toch is het aanbod niet super groot. Vooral hetaanbod van nectarines is niet groot. En in de gele nectarines is er zelfs eenklein tekort. Het vrij kleine aanbod is een gevolg van het matige weer inSpanje. De prijzen van het steenfruit zijn afhankelijk van het merk best welstevig. Afhankelijk van het kaliber liggen ze tussen de €2.80 en de €3.50 perkilo. De kwaliteit is momenteel heel goed. De verwachting is dat verkoop en hetaanbod de komende weken wel weer wat groter zal worden, maar dat is ookafhankelijk van het weer.

Israël: Late start nooit gunstig voor exportprijzen en volumes
Na een late start is de Israëlische steenfruitoogst nu volledig van start gegaan. Koudere periodes aan het einde van de winter in combinatie met zware regenval, duwden de oogst naar eind april, maar volgens de eerste rapporten is er geen sprake van schade aan de productie. Hoewel de productie naar verwachting niet te lijden zal hebben onder de late start, zal de exportmarkt van het Israëlisch steenfruit wel kleiner worden, omdat export naar Europa alleen in het begin van het seizoen haalbaar is voor Spanje op de markt komt. In die zin benadeelt een later start van het Israëlische seizoen de exportprijzen en volumes nadelig. Hierdoor zijn de prijzen op de lokale markt momenteel iets lager dan andere jaren. Abrikozen worden verkocht voor 4-5 euro per kilo, pruimen voor 5-6 euro per kilo en perziken en nectarines voor 2-3 euro per kilo. Voor de komende weken wordt een redelijke constante markt verwacht. Perziken en nectarines vormen ongeveer de helft van het consumptievolume in Israël, gevolgd door pruimen en abrikozen.

Na enkele goede jaren voor de steenfruittelers zijn er recent 200 hectare nieuw aangeplant, die de komende jaren in productie zullen gaan. Om een overaanbodssituatie te voorkomen, heeft het Israëlische ministerie van Landbouw een programma opgezet om telers aan te moedigen zich waar mogelijk op de exportmarkt te richten. Het programma omvat subsidies en advies aan telers die werken met vroege, hoogwaardige variëteiten voor de export naar Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Australië: Nectarines domineren lokale markt, export naar China booming
Het Australische steenfruitseizoen was in termen van timing en kwaliteit beter dan het voorgaande jaar. De binnenlandse vraag was relatief vlak, maar de smaak en fruitgrootte resulteerden toch in vraag op de interne markt. De aanvoer van perziken was vrij groot, wat resulteerde in een laag rendement voor de telers. Nectarines waren goed voorhanden, maar van overproductie was geen sprake, terwijl er minder pruimen waren dan het vorige seizoen en de opbrengsten van de abrikozen iets lager uitvielen. Nectarines blijven de verkoop op de Australische markt domineren, waarbij de gele nectarines de voorkeur houden boven de witte.

De export van Australisch steenfruit steeg afgelopen seizoen met 167% in volume ten opzichte van een jaar eerder dankzij de nieuwe protocollen die voor het eerst toegang boden aan perziken en pruimen, na de nectarines die een jaar eerder al toegang kregen. Abrikozen kregen ook al markttoegang, maar aangezien dit nogal delicaat fruit is, zijn verbeteringen in het marktprotocol nodig om de Chinese consument van eersteklas kwaliteit te voorzien.