Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jaarprestaties Greenyard “komen niet tegemoet aan verwachting”

Tholen – De jaarcijfers van Greenyard voldoen niet aan de verwachtingen voor het afgelopen boekjaar. Dat concludeert het bedrijf bij de presentatie van de cijfers. De Belgische multinational maakt vandaag vervroegd de jaarcijfers over 2017/2018 bekend, waarbij een bescheiden terugval in REBITDA gemeld wordt.

De totale omzet van de groep lag in lijn met de consensus op 4,175 miljard euro. Tijdens de tweede helft van het jaar stonden de marges onder druk. "Greenyard ondervindt momenteel een tijdelijke terugval in al haar segmenten," aldus het persbericht. Voor de divisie Fresh wordt een tijdelijke groeivertraging gezien, waarbij reeds gedane investeringen nog niet volledig operationeel ingezet kunnen worden. Voor het Long Fresh segment blijft de prijsdruk in Prepared het segment parten spelen. Dat effect werd versterkt door de hogere inkoopprijzen. Ook Horticulture leed onder de winteromstandigheden in het vierde kwartaal, waardoor de traditionele lente-activiteiten later op gang kwamen.

Naar verwachting komt daarom het REBITDA over het boekjaar uit op 140 miljoen euro, wat 4% lager is dan in het voorgaande jaar. Er werd gerekend op een REBITDA van 153,5 miljoen euro. Voor de winst voor belastingen wordt wel een groei verwacht. Vorig jaar werd op die post 0,8 miljoen euro geboekt. Dit jaar komt dat bedrag uit op 5 miljoen euro. Die stijging is vooral te danken aan de doorgevoerde herfinanciering in december 2016.

Naast de druk op de marge drukken ook eenmalige kosten de resultaten. Die kosten kwamen uit op 27 miljoen euro, onder andere door de overname van champignonbedrijf Mykogen, de sluiting van twee magazijnen in Duitsland en de gestrande overnamegesprekken met Dole.

Van de lagere operationele prestaties, in combinatie met investeringen van meer dan 70 miljoen euro en een aantal nog niet gerealiseerde desinvesteringen van materiële, niet-kernactiviteiten, wordt verwacht dat deze leiden tot een genormaliseerde nettoschuld/REBITDA rond 2,8x, in lijn met de covenanten onder de groepsfinanciering, waarbij de betaling van de Mykogen overname reeds
mee in rekening gebracht werd.

"Greenyard's huidige jaarprestaties komen niet tegemoet aan onze verwachtingen, mede door externe factoren," concludeert Hein Deprez, CEO van Greenyard. "Desondanks blijft ons vertrouwen in de toekomst intact, ook mede dankzij de richting die we kozen eind januari." Toen werd samen met de Raad van Bestuur besloten dat het bedrijf dichter bij de klanten moeten staan. "Dit resulteerde in een versterking van onze management teams op niveau bedrijfstak. Sinds deze
belangrijke wijziging in de organisatie is Greenyard wendbaarder en worden beslissingen sneller genomen." Dat vertrouwen in de toekomst blijkt ook uit het vertrouwen van het management om de groeidoelstelling van 10% voor het REBITDA over het boekjaar 2018/2019 te realiseren. Dat boekjaar begon op 1 april.