EcoPack Systems

Unieke krat biedt toeleveringsketen veel voordelen

De gepatenteerde verpakkingsoplossing van EcoPack is bedoeld voor het hygiënisch, duurzaam en gebruiksvriendelijk vervoer van groenten, fruit, vlees en andere verse levensmiddelen en bestaat uit een herbruikbare krat met kratzak. 

Aan deze unieke en gepatenteerde voedselverpakkingsoplossing, die vorig jaar oktober door EcoPack Systems (Californië) werd geïntroduceerd, is nu de EcoPack Pineapple Crate toegevoegd om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van leveranciers in Midden-Amerika en het westen van de Verenigde Staten. 

Hoewel de EcoPack krat aanvankelijk bedoeld was voor bananen en ananas zijn ook andere productcategorieën, zoals fruit, groenten, vis, zuivel en vers vlees, potentiële markten. 

De kratten zijn vervaardigd uit voedselveilig plastic en vormen een oplossing voor de voedselveiligheid binnen de toeleveringsketen en leveren een aanzienlijke besparing op de transportkosten op terwijl zij volgens de wens van de klant te bedrukken zijn met merknamen en logo's. 

Het gepatenteerde EcoPack-systeem bestaat uit een eenvoudig in elkaar te zetten plastic frame en een hygiënische plastic kratzak die tezamen een multifunctionele, herbruikbare krat vormen die geschikt is om gepalletiseerd te worden. Het concept dat vorig najaar op de markt kwam, bestond uit twee folie hoezen die als liner dienden, maar dit is vereenvoudigd naar een enkele dubbellaagse polyethyleen zak die afgestemd is op het specifieke product en optimale ventilatie en hygiëne biedt en verliezen voorkomt. Er zijn momenteel meerdere maten beschikbaar met drie basis afmetingen met verschillende hoogtematen, evenals een unieke bananenkrat. 
Voordelen EcoPack verpakking:
  • Recycleerbaar: 100% herbruikbare verpakking die eindeloos gerecycled kan worden;
  • Gewicht: 50% lager dan kartonnen of plastic verpakking;
  • Zuinig: 30%-70% lagere kosten dan concurrerende verpakkingssystemen omdat het frame herbruikbaar is en alleen de recyclebare zak vervangen hoeft te worden;
  • Hygiënisch: Iedere keer weer een nieuwe, schone krat met een optionele, volledig biologisch afbreekbare zak;
  • Groen: Er is minder energie nodig voor de productie en het transport dan iedere andere oplossing;
  • Veelzijdig: Geschikt voor een breed scala aan producten, waaronder fruit, groenten, vis, bakkerijproducten, zuivel en vers vlees en gevogelte; 
  • Personaliseerbaar: Zakken kunnen voor diverse marketingsdoeleinden aangepast worden.
"De EcoPack krat is efficiënt, schoon, herbruikbaar en veelzijdig," legt EcoPack-directeur Danny Bartal uit. "Hij is ideaal voor leveranciers, verladers en exporteurs van verse AGF. We zijn van mening dat dit product een financieel aantrekkelijk alternatief biedt voor de kartonnen dozen en plastic kratten die nu veelal binnen de sector gebruikt worden. De reacties op de nieuwe EcoPack ananaskrat zijn overweldigend positief geweest en we werken nu al aan de ontwikkeling van vergelijkbare oplossingen voor andere producten." Bartal geeft verdere toelichting in een interview met Packaging Digest.

Hoe staat het met de marktpenetratie van EcoPack?
Bartal: We hebben veel succes gehad bij verwerkers van vers gesneden producten, bedrijven die fruit en groenten verwerken voor de retail of foodservice. We doen ook zaken met retailers in Mexico en krijgen steeds meer voet aan de grond bij retailers en distributeurs in de Verenigde Staten. We denken dat onze kratten binnen zes maanden tot een jaar door grote Amerikaanse retailers zullen worden gebruikt. 

Van welk polymeer/plastic is het frame gemaakt? 
Bartal: Het frame is van polypropyleen en de zak van voedselveilig polyethyleen. Beide materialen zijn herbruikbaar zodat onze kratten nooit in afvalstroom eindigen. 

Benutten klanten de "branding"-mogelijkheden van de verpakking?
Bartal: Sommige importeurs en verwerkers laten hun logo op de zakken afdrukken voor marketingdoeleinden. De afbeeldingen worden tijdens de productie op de zakken gedrukt, waardoor de mogelijkheden onbeperkt zijn. 

Hebben klanten nog een bijkomend voordeel ontdekt? 
Bartal: Een ander voordeel van het gebruik van onze kratten kwam ons ter ore via de kwaliteitsafdeling van onze klanten. Hun controleurs kunnen de producten gemakkelijker zien dankzij de heldere plastic zakken waardoor zij hun werk sneller en efficiënter kunnen doen.

Dankzij hun maat en geringe gewicht kunnen verladers meer lagen EcoPack-kratten op pallets laden, waarmee zij hun CO2-voetafdruk aanzienlijk kunnen verlagen. 


Hebt u meetbare gegevens, zoals een levenscyclus-analyse, die de duurzaamheidsvoordelen van het EcoPack-systeem ondersteunen? 
Bartal
: We zijn momenteel bezig met het beoordelen van de milieu-voordelen van EcoPack-kratten ten opzichte van kartonnen dozen en herbruikbare plastic bakken (RPC's) maar we kunnen wel vertellen dat onze kratten vervaardigd zijn uit 100% herbruikbare materialen die eindeloos te recyclen zijn. De vervaardiging kost minder energie en omdat onze kratten 50% lichter zijn, zorgen zij voor een vermindering van de transportkosten en CO2-uitstoot. 

Wat wilt u onze lezers meegeven?
Bartal
: Het is onze doelstelling om het EcoPack System de wereldwijde standaard te maken voor het veilig, duurzaam en hygiënisch vervoeren van verse en bewerkte voedingsproducten. Onze oplossing is minder duur dan bestaande en biedt alle handelspartners vele voordelen. 

Voor meer informatie: www.ecopack-greenbox.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018