Traditionele opening Belgisch aspergeseizoen

Tholen - De opening van het Belgische aspergeseizoen wordt op een andere manier gevierd dan in Nederland. Wanneer er in Nederland de focus wordt gelegd op een hippe marketingcampagne, bestaat de aftrap in België uit het traditioneel aspergesteken. Donderdag 19 april is in de Belgische plaats Poppel het aspergeseizoen officieel geopend. De opening vond plaats bij aspergeteler Fons Nooyens. Bij de opening waren onder andere de burgemeester en wethouders van Ravels, afgezanten van veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten en pers aanwezig. Onder toeziend oog van Jan, de zoon van Fons Nooyens, werden de eerste asperges gestoken door de heren. 


Fons en zijn zoon Jan


De burgemeester en wethouder van Ravels steken de eerste asperges

Voordat de eerste asperges werden gestoken, was er tijd voor koffie in een tent die was opgezet bij het aspergeveld. Tijdens het koffiedrinken hadden de aanwezigen een mooi uitzicht op de aspergestekers. Fons liet zien hoe het aspergesteken werkt en wat voor gereedschap hierbij wordt gebruikt. Na het steken van de asperges werd er een hapje en een drankje geserveerd geheel in de aspergestijl. Ook werden de aanwezigen voorzien van een goodiebag met onder andere het product en recepten. Nadat iedereen wat had gegeten, hield Fons een rondleiding in het bedrijf. De teler vertelde meer over de verschillende teeltvormen en het proces van het verwerken van de asperges.

Het bedrijf van Fons Nooyens heeft 18 hectare aan grond waarop asperges worden geteeld (inclusief de overdekte teelt). 8 weken lang worden er elke dag asperges gestoken. Door het warme weer van de afgelopen week kan een asperge wel meer dan 10 cm per dag groeien. Het is daarom belangrijk dat het oogsten van de asperges snel moet gebeuren. In het bedrijf zijn met name Oost-Europese arbeiders aan het werk die de asperges oogsten, sorteren, wassen en verpakken. 

De eerste asperges zijn te verkrijgen rond half februari met een prijs ronde de 6 euro per kilo. De week voor Pasen schieten de prijzen omhoog en wordt er meer dan het dubbele gevraagd. "De aspergeconsumptie is deels afhankelijk van het weer. Met goed en zonnig weer is de aspergeconsumptie hoger", aldus teler Nooyens. De traditionele afsluiting van het seizoen is op 24 juni, het feest van Sint-Jan.


Aspergeschilmachine

Voor meer informatie:
Fons Nooyens
Tulderheyde 6
2382 Poppel
+32(0)499301586

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018