60% minder CO2-uitstoot door herbruikbare containers

Nieuw onderzoek wijst uit dat herbruikbare plastic containers voor 60% minder CO2-uitstoot zorgen als deze worden gebruikt bij het verpakken, exporteren en bewaren van AGF. In het onderzoek "Carbon Footprint of Food Packaging" werd de CO2-footprint van herbruikbare plastic containers vergeleken met die van kartons die voor eenmalig gebruik zijn bedoeld. Het onderzoek werd gepubliceerd in februari en werd uitgevoerd door Fraunhofer IBP in opdracht van Stiftung Initiative Mehrweg (SIM). Tijdens het onderzoek werd de standaard van ISO 14040/44 aangehouden.
 
"Dit onderzoek geeft meer bewijs voor het feit dat herbruikbare containers qua duurzaamheid beter zijn dan kartonnen dozen," zegt Wolfgang Orgeldinger, CEO van IFCO, een internationaal bedrijf dat herbruikbare plastic containers aanbiedt. "Het onderzoek bevestigt de informatie van een verslag dat we vorig jaar hebben gepubliceerd. Daarin lieten we zien hoe de toepassing van de herbruikbare containers van IFCO in de afgelopen 25 jaar ervoor heeft gezorgd dat de totale uitstoot van CO2 met 3,4 miljard kg is verminderd. Dat is net zoveel als de CO2-uitstoot van bijna 500.000 auto's."
 
Het onderzoek van Fraunhofer evalueerde het gebruik van kartons en herbruikbare plastic containers bij de export naar Nederland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland. Het onderzoek gaf de volgende resultaten:
  • Het gebruik van de plastic containers leidde tot 60% minder uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met kartons
  • De containers hadden voor 15 t aan CO2-uitstoot, terwijl dit bij kartonnen dozen neerkwam op 37 t 
  • Het voordeel van de plastic containers met betrekking tot CO2-uitstoot begon met de zesde keer dat de container opnieuw werd gebruikt. Daarna nam dit voordeel met elke nieuwe keer exponentieel toe. De herbruikbare containers kunnen tijdens hun levensduur tot 120 keer opnieuw worden gebruikt, waarna ze worden gerecycled. Kartonnen dozen worden slechts een keer gebruikt, waarna ze worden gerecycled of bij het afval worden gegooid.
Het onderzoek van Fraunhofer komt overeen met de resultaten van twee onderzoeken in 2017 naar de levenscyclus van herbruikbare containers en naar de toepassing van golfkarton containers voor AGF. Beide onderzoeken werden in opdracht van IFCO uitgevoerd door Franklin Associates. Uit deze onderzoeken bleek al dat de herbruikbare plastic containers op verschillende vlakken qua duurzaamheid beter presteerden dan de kartonnen dozen. Niet alleen was er sprake van verminderde CO2-uitstoot, maar ook gaven de plastic containers sterkere resultaten qua vast afval, water- en energieverbruik en impact op het milieu.

"Steeds meer statistieken vanuit de sector bevestigen de intrinsieke voordelen voor duurzaamheid bij het gebruik van herbruikbare plastic containers. Dit geeft meer motivatie voor sociaal verantwoordelijke en vooruitstrevende telers en retailers om met IFCO samen te werken. Op deze manier kunnen we de efficiëntie en de duurzaamheid van hun leveringsketens verbeteren," zegt Orgeldinger tot slot. 
 
Voor meer informatie:
Sean McBride
Tel: +1 (202) 309-3050

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018