Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AQS Kennisdag G&F 2018

Veiling Zaltbommel 'strijdtoneel' voor keurmeesters en kwaliteitscontroleurs

Afgelopen donderdag, 12 april 2018, tijdens de AQS Kennisdag G&F 2018, lagen op deze locatie lange keurtafels vol met geselecteerde monsters van groenten en fruit.



Aan meer dan 30 keurmeesters/kwaliteitscontroleurs van diverse bedrijven uit heel Nederland werd gevraagd deze monsters allereerst zelf te beoordelen. Tijdens vier verschillende sessies konden zij hun kennis testen. Glas- en vollegrondsgroenten, citrus en exoten, hard-, zacht- en steenfruit kwamen allemaal voorbij.
Vervolgens werd ieder monster besproken onder leiding van de trainers van AQS Nederland BV: Frans Isbouts, Ad van Doormalen, Mat Kersten en Jan Struis.

Ook dit jaar volgden weer interessante discussies. Een paar voorbeelden:
Bloemkool zeker niet hagelwit en niet vers van uiterlijk, dat kan nooit meer klasse I zijn was men van mening. Ad van Doormalen van AQS was echter van oordeel dat dit de onderkant klasse I zou moeten zijn! Dat kunnen we niet meer verkopen aan onze klanten was het duidelijke weerwoord. Hieruit blijkt dat praktijk en theorie (normen) nog weleens botsen met elkaar.



Ook de problemen in de tomaten betreffende Alternaria waren punt van aandacht. De normen hiervoor worden steeds strenger vertelde Jan Struis omdat door de aanwezigheid van Alternaria het product snel verslechterd. Hierover was vrijwel iedereen het eens want men deelde deze ervaring.

Bij een andere tafel was er, onder leiding van Mat Kersten, een discussie over een verpakking met blauwe bessen met slechts één of twee rotte besjes erin. De hele verpakking is dan niet verkoopbaar was de teneur van de aanwezigen. De wijze van beoordelen en het vaststellen van het percentage afwijkingen waren bij dit monster onderwerp van discussie.



In sommige gevallen moest de aanwezige specialist kwaliteitszaken van het KCB, Frits van der Meulen, toch enige toelichting geven hoe een en ander is afgesproken
met betrekking tot de EU normen.

Ook nieuwsgierig geworden? In april 2019 vindt er weer een AQS Kennisdag G&F plaats. Voor keurmeesters, kwaliteitsmedewerkers en in- en verkopers van bedrijven, zeker een aanrader om deel te nemen!


Voor meer informatie:
AQS Nederland
Tel: 088 3088500
aqs@aqs.nl
www.aqs.nl
Publicatiedatum: